Portionsvänliga småpajer perfekta att äta på språng. En variant med köttfärs och grönsaker och en vegetarisk med vitlöksdoftande ramslök och ricotta. Till det här receptet behöver du 8 portionsformer för pajer.
Nyp ihop smör och mjöl, börja med 6 dl mjöl och tillsätt lite mer om det behövs. Tillsätt vatten och forma till en fin och smidig pajdeg. Bearbeta inte degen för länge då den kan mista lite av sin sprödhet. Låt vila i kylskåp medan du gör fyllningen.
Fyllning 1
Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Fräs lök och vitlök i olivolja på svag värme. Tillsätt morot när löken mjuknat.
Lägg sedan i lammfärsen och finfördela den under fräsning. Krydda med salt och peppar.
Häll i tomater med skal. Marie tog frysta mellanstora tomater. När de kokar så kan du lätt få bort skalen på tomaterna. Häll i tomatpuré, torkad chili (Marie tog 1/3 Pinocchio-chili) Låt småputtra.
Skala skär potatisen i tärningar. Tillsätt potatisen när det är ca 10 minuter kvar på tomat- och färsblandningen. Potatisen ska ha lite stuns kvar. Smaka av med salt efter att potatisen är färdig.
Fyllning 2
Fräs ramslök i olivolja på svag värme. Salta med örtsalt. Låt svalna.
Lägg ricottaost och ramslök i en skål och blanda runt.
Tillbaka till pajdegen. Smörj formarna med olja. Ta bort 1/3 av pajdegen och spara till lock. Kavla ut den stora pajdegen tunt på ett bakbord.
Skär ut rundlar som är några cm större än formens botten och klä varje pajform så att degen hänger lite över kanten.
Fyll hälften av pajformarna med färskostblandningen. Gör ett hål i mitten av blandningen och knäck ett ägg som lägger sig i mitten.
Fyll resterande formar med köttfärsblandningen och sätt på locket.
Kavla ut den andra degen och gör runda lock av den.
Lägg på locken, skär bort överflödig pajdeg som hänger utanför, nyp ihop lock och sidor så att det blir tätt. Pensla locken med mjölk och garnera gärna locket med resterande deg.