Mispelgelé

Mispelgelé
Foto: Tv4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Mispelgelé

4 ingredienser

1 h 30 m

Mandelmanns gelé på misplar är riktigt enkel att göra och blir så god! Mispelgelén har en sträv, söt och rund smak med en fin klarröd färg som passar perfekt till både kötträtter och vegetariska rätter.

Tips! Använde en vid och storbottnad kastrull så värms saften upp fortare och gelén blir klar snabbare.

Ingredienser

portioner sats
  • misplar
  • vatten
  • 1 l socker, per liter saft
  • 1 citron per liter saft, endast saften

Gör så här

  1. Fyll en gryta med tvättade hela misplar och häll på med vatten så att det täcker frukten.
  2. Låt det sedan koka i minst 1 timme, och rör om och krossa frukterna då och då under tiden.
  3. Sila av saften från misplarna i en silduk när de kokat klart. Mät upp saften och häll den i en stor kastrull. Tillsätt sedan socker och citronsaft.
  4. Nu är det dags att koka upp igen. Rör om under kokningen och pensla kastrullkanterna med lite vatten då och då. Det är viktigt så att det inte fastnar fruktsaft på insidan som får en högre temperatur och kan sockra sig i burken.
  5. Gelén är färdig när temperaturen har kommit upp i 112 grader och ”geléprovet” är bra. Ett geléprov görs genom att droppa lite gelé i glas med vatten. Om gelén håller sig fast i formen är den färdig.
  6. Häll sedan upp gelén på väl rengjorda burkar och förslut genast.
  7. Om man låter mispelgelén koka lite längre och häller upp den i mindre formar så blir den som godis. Perfekt till fredagsmyset eller en ostbricka!