Saltimbocca på kyckling

Lisa Lemke 2016

Saltimbocca på kyckling

15 ingredienser

Parmalindad kycklingfilé som fylls med salvia.Saltimbocca görs normalt sett på kalv, men det blir minst lika gott på en riktigt fin kyckling.

Ingredienser

portioner
  • 300 g morot
  • 4 stjälkar stjälkselleri
  • 2 gula lökar (små)
  • 200 g körsbärstomater
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 chilifrukt
  • 3-4 kycklingfiléer, av bjärekyckling
  • 12 färska salviablad
  • 8-10 skivor parmaskinka eller svensk lufttorkad skinka
  • olivolja
  • 1 förp krossade tomater
  • 2 dl torrt och oekat vitt vin
  • salt
  • peppar
  • ev 0,5 tsk strösocker

Gör så här

  1. Skala och tärna morötterna. Strimla sellerin. Skala och hacka lök och vitlök fint. Hacka även chilin
  2. fint.
  3. Banka ut kycklingfiléerna så de blir lite tunnare och krydda med salt och peppar. Lägg fyra salviablad på varje filé och linda in dem med 2-3 skivor parmaskinka vardera.
  4. Hetta upp olivoljan i en vid kastrull eller en stekpanna med höga kanter och bryn filéerna på båda sidor.
  5. Ta upp filéerna och lägg dem åt sidan. Fräs lök, vitlök och chili i samma panna tills löken är mjuk. Tillsätt morot och selleri och låt fräsa i ytterligare en kort stund.
  6. Rör ner krossade tomater och vin och låt koka i cirka 15 minuter utan lock. Rör om då och då under tiden. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite socker.
  7. Lägg ner kycklingen i kastrullen och låt puttra under lock i cirka 15 minuter. Ös gärna filéerna med vätskan några gånger under tiden. Servera tillsammans med ett gott bröd.