Amerikanska kräftor

Amerikanska kräftor
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Amerikanska kräftor

15 ingredienser

Kryddiga kräftor med chili, lök och paprikapulver. Serveras med potatis och majs.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg kräftor
  • 4 l vatten
  • 1 msk svartpepparkorn
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk dillfrö
  • 0,5-1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 lagerblad
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 1 hel vitlök delad på mitten
  • 2 msk salt
  • 600 g små delikatesspotatis
  • 4 majskolvar
  • 300 g kryddig korv (t ex chorizo)
  • ev aioli, till servering

Gör så här

  1. Tina kräftorna. Häll av vätskan och ställ åt sidan.
  2. Koka upp vattnet i en väldigt stor kastrull och salta ordentligt, det ska smaka salt hav. Mortla de torra kryddorna till ett fint pulver. Lägg kryddorna, lök samt vitlök i det kokande vattnet. Tillsätt potatisen och låt koka under lock i 10 minuter.
  3. Dela majsen i 3 delar per kolv och lägg i grytan. Skär korven i 3 cm tjocka skivor och lägg i grytan. Koka ytterligare 4 minuter och dra sedan av från värmen.
  4. Med en hålslev ta upp potatis, majs, lök, vitlök och korv ur grytan. Lägg på tidningspapper. Lägg kräftorna i den varma resterande vätskan i 1 minut och häll sedan av i durkslag. Servera allt det kryddigt goda på tidningspapper mitt på bordet. En aioli kan vara gott till.