Smarrig blåbärscheesecake med digestivebotten och smultopping.
Ingredienser
bitar
Pajbotten
200 g digestivekex [14]
28 g strösocker [2 msk]
100 g smör
Topping
50 g strösocker [0,5 dl]
90 g vetemjöl [1,5 dl]
20 g havregryn [0,5 dl]
60 g smör, rumstempererat
2 g kardemumma [0,5 tsk]
Cheesecakefyllning
blåbär
600 g färskost (cream cheese)
180 g strösocker [2 dl]
5 g vaniljsocker [1 tsk]
20 g vetemjöl [2 msk]
50 g vispgrädde [0,5 dl]
165 g ägg [3 st]
1 citron, zest
Gör så här
Pajbotten
Sätt ugnen på 180 grader.
Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt sockret och mixa ihop.
Smält smöret och tillsätt det. Blanda ordentligt och fördela sedan blandningen jämnt på botten av en springform, 22 cm i diameter.
Platta till ytan lite lätt med baksidan av en matsked. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt.
Topping
Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop till en smuldeg.
Cheesecakefyllning
Sätt ugnen på 160 grader.
Vispa färskost, strösocker, vaniljsocker och mjöl till en fluffig blandning. Vispa ner grädden.
Vänd ner 1 ägg i taget med en slickepott och avsluta med rivet citronskal.
Smörj formen lite lätt med smör på kanten och häll i fyllningen. Strö blåbär ovanpå och fördela smuldegen jämnt på toppen.
Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter, eller tills smultoppingen har fått lite färg. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter.
Låt svalna helt. Låt cheesecaken stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.