Boeuf bourguignon

koket.se
Boeuf bourguignon
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2024 KMLisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2024 KMLisa Lemke 2016

Boeuf bourguignon

11 ingredienser

3,5 h

Boeuf bourguignon, klassisk fransk köttgryta med högrev, sidfläsk och mycket smak av rödvin.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Boeuf bourguignon

  • 800 g högrev
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 300 g champinjoner, halverade
  • 200 g steklök
  • 1 l rött vin
  • 2 lagerblad
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 4 dl kalvfond ((späd ut enligt anvisning på förpackning))
  • svartpeppar
  • majsstärkelse, utrörd i lite kallt vatten
  • 150 g haricots verts

Gör så här

Boeuf bourguignon

  1. Skär högreven i grytbitar 3x3 cm och skiva champinjonerna. Skär ner sidfläsket i mindre bitar och behåll svålen hel och använd som smaksättare i grytan.
  2. Stek köttet på hög värme i grytan så det får fin yta.
  3. Tillsätt lök, champinjoner, sidfläsket och lagerblad och låt det fräsa med någon minut.
  4. Hacka timjan och tillsätt tillsammans med den sparade svålen.
  5. Slå på rödvin och kalvfond så att det täcker ingredienserna som ligger på botten.
  6. Låt koka under lock i ca 3 timmar.
  7. När köttet är mört och faller isär är grytan redo att servera.
  8. Red av grytan med majsstärkelse till den konsistens som du gillar.
  9. Stek haricots verts i lite smör och servera tillsammans med grytan. Potatismos eller ris passar utmärkt till boeuf bourguignon.