Mjukbakad kål med svamp och quinoa

koket.se
Mjukbakad kål med svamp och quinoa
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Mjukbakad kål med svamp och quinoa

11 ingredienser

50 m

Ugnsbakad vitkål med äpple och lök. Serveras med stekt svamp och quinoa - enkel middag som är snäll mot plånboken.

Tips! Torkad svamp som t ex karl johan eller trattkantarell går också bra att använda i receptet, ta 2-3 rejäla nävar torkad svamp och blötlägg innan de steks.

logo
Lisa Lemke 2016

Se Lisa Lemke laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1 vitkål, medelstort
  • 2 gula lökar
  • 3 äpple (fasta och med bra syra, gärna svenska)
  • olivolja
  • 1 sked honung
  • ca 100 g smör
  • 200 g svamp (t ex skogschampinjoner eller blandad skogssvamp när i säsong)
  • 1 hårdost, smakrik, liten bit
  • 4 port quinoa (kokas enligt anvisning på förp)
  • 1 litet knippe bladpersilja
  • 1 dl lingon (frysta som tinas)

Gör så här

  1. Skär kålen och löken i grova klyftor. Halvera äpplena. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och honung, klicka över hälften av smöret i små klickar och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Baka i mitten av ugnen på 200 grader varmluft i ca 45 minuter eller tills kålen är helt mjuk.
  2. Koka quinoan enligt anvisning på paketet, men tillsätt gärna lite fond eller buljong i koket för mer smak.
  3. Skär svampen i mindre bitar. Fräs den gyllenbrun i resten av smöret, krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt den färdigkokta quinoan och låt den fräsa med en kort stund under omrörning. Vänd ner hackad persilja och tinade lingon.
  4. Servera med den bakade kålen, lök och äpplen. Riv över lite smakrik ost innan servering.