Västerbottenspaj med forellrom

POPULÄRT
Västerbottenspaj med forellrom
Foto: TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Västerbottenspaj med forellrom

12 ingredienser

Praktisk paj för picknicken då den är lika god kall som varm. Vill man ändå ha den varm kan den värmas en stund på grillen.

Frakta den färdiggräddade pajen i formen. Dekorera den med créme fraiche, forellrom, gräslök och svartpeppar väl framme på platsen för picknicken.

Ingredienser

pajdeg

  • 125 g smör, skuret i bitar
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 225 g Västerbottensost, riven
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Till garnering och servering

  • 2 dl crème fraîche
  • 100 g forellrom
  • gräslök
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Nyp ihop smöret med mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop pajdegen.
  2. Tryck ut den i en pajform, c:a 20 cm i diameter med hög kant.
  3. Nagga botten och förgrädda pajerna i 5 minuter på 225°. Fäst gärna kanten med folie.
  4. Ta bort foliepappret och fördela den rivna osten i pajskalen.
  5. Vispa ihop mjölken med äggen.
  6. Salta och peppra.
  7. Fyll pajskalet med äggsmeten.
  8. Grädda pajen i c:a 15 minuter på 225° eller tills fyllningen stannat och fått vacker färg.