7 ingredienser
30 m
"Vill du överleva hösten? Ha det härligt ända fram till våren? Bra. Här är receptet: det stavas Mont d’Or. Jag brukar flytta ihop med den här osten när hösten kommer, sedan har vi det trevligt tillsammans ända fram till våren. Mont d’Or är nämligen något så härligt som en säsongsost! Ja, denna runda mjukost med en yta av mögel (bli inte rädd, detta är så trevligt) tillverkas bara från mitten av augusti till mitten av mars i de centrala Jurabergen i Frankrike. Du värmer osten i ugnen tillsammans med lite vitt vin och skivad vitlök, sedan doppar du bröd i denna mognare version av fondue och ja, det är som att nudda himlen med fingertopparna. Har du en mer välsorterad matbutik i kvarteret så kan du absolut få tag på denna raritet. Annars tar du dig genast till en ostbutik eller saluhall, denna upplevelse får du inte gå miste om! Du ska istället lagra, bunkra och äta. Ända fram tills snödropparna tittar upp ur jorden." /Emma Hamberg
Recepet kommer från Emma Hambergs bok "Au Pif!"