Möra lammracks med lökpuré

Möra lammracks med lökpuré
Foto: Fredrik Persson
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Möra lammracks med lökpuré

16 ingredienser

1 h

Supermöra lammracks serverad med en bädd av späda lönnblad, lökpuré, zucchini och salladslök

Det här goda receptet kommer från Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar. Klicka här för att ta del av fler köttrecept, läsa Filips blogg samt lära känna bönder runt om i Sverige.

Ingredienser

portioner

Kött

  • 1 lammrack (hel med ben) [ca 500 g]
  • salt
  • peppar

Lökpuré

  • 8 schalottenlökar
  • 2 dl kycklingbuljong (eller äppelmust)
  • 1 msk smör

Lönnbädd

  • 300 g spenat (eller späda lönnblad)
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olja
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk smör

Tillbehör och garnityr

  • 1 knippe salladslök
  • 2 zucchini, tärnad
  • morot, rostad
  • morotsblast

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Salta och bryn lammracken tills gyllenbrun färg i olivolja. Ställ i ugn tills innertemperatur visar 58 grader, ta sedan ut och låt den vila minst 10 min.
  3. Skala och skiva schalottenlök, stek på mediumvärme tills löken mjuknat. ca 10 minuter. Slå på musten och låt koka in ca 3 min. Ha i smöret och mixa sedan allt i en blender eller med en stavmixer till en slät puré, smaka av med salt.
  4. Finhacka vitlöksklyftorna och fräs på mediumvärme i en stekpanna ca 30 sekunder, ha i lönnbladen, slå på vattnet, socker och smöret. Koka ihop och smaka av med salt.
  5. Stek salladslöken och den tärnade zucchinin.
  6. Skiva upp lammet, salta och peppra på var bit för optimal upplevelse. Servera med tillbehören och njut!