Chokladkakor - Per Morberg

Chokladkakor
Foto: Per Morberg
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Chokladkakor - Per Morberg

11 ingredienser

De här chokladkakorna kan varieras i det oändliga. Den som vill göra dem lite nyttigare kan byta ut sockret mot honung och enbart använda osötad mörk choklad. Den som vill ha en sockerkick kan göra dem på mjölkchoklad och vitt socker. Satsen ger många stora kakor, så halvera eventuellt receptet eller frys in de kakor som inte går åt genast. /Per
Receptet är hämtat ur Morberg jagar och lagar

Receptet ger ca 35 stora kakor.

Läs mer om Morberg jagar och lagar

Ingredienser

portioner stycken
  • 6-7 dl havregryn
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk flingsalt
  • 4 dl farinsocker
  • 1 dl rörsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 0,5-1 blandade nötter (eller dina favoritnötter)
  • 350 g choklad, hackad, gärna en blandning av ljus och mörk (favoritchoklad)
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2 ägg, uppvispade

Gör så här

  1. Blanda alla torra ingredienser noggrant i en bunke eller matberedare.
  2. Tillsätt choklad, smör och ägg och arbeta ihop till en deg.
  3. Häll ut degen på ett bakbord och rulla ut den till fyra längder, 4 cm i diameter.
  4. Låt dem stå kallt i kylskåpet i minst 30 minuter.
  5. Värm ugnen till 175 grader.
  6. Skär längderna med vass kniv och lägg kakorna luftigt på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Ställ in kakorna mitt i ugnen och grädda dem i cirka 12 minuter. Låt dem sedan svalna en stund.
  8. Lägg över kakorna på galler och låt dem kallna.
  9. Förvaras i burk med lock.