Janssons frestelse, Per Morbergs recept

Janssons frestelse på Per Morbergs vis
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Janssons frestelse, Per Morbergs recept

8 ingredienser

ca 1 h 15 m

Per Morbergs recept på en krämig och god Janssons frestelse. En klassisk rätt till jul och påsk. Recept från Morberg lagar husmanskost.

Vilken dröm att få en krämig Janssons frestelse med rejäl smak av ansjovis och potatis som har det där lilla nätta tuggmotståndet.Och vilken vickning sen!

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 gula lökar
  • smör
  • 250 g ansjovisfilé [2 burkar]
  • ansjovisspad (spadet från en av burkarna)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk ströbröd

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Skala och skär potatis i fina strimlor. Skala och skiva löken tunt.
  3. Fräs löken mjuk i smör utan att den tar färg.
  4. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnsform. Avsluta med potatis.
  5. Häll på ansjovisspadet från en av burkarna och grädden blandad med mjölken.
  6. Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör.
  7. Grädda Janssons frestelse mitt i ugnen i 50–60 minuter.

Matsortera dina potatisskal till återvinning och njut av din Janssons frestelse!