Heta morotsbullar med koriander- och yoghurtsås

koket.se
Morotsbullar med yoghurtsås
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Heta morotsbullar med koriander- och yoghurtsås

21 ingredienser

30 m

Lins- och morotsbullar med heta, asiatiska smaker som paneras i polenta (för en extra knaprig yta) och serveras med yoghurtsås och nykokt ris.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner

Morotsbullar

  • 2 morötter (stora)
  • 2 dl gröna färdigkokta linser
  • 2 dl sötmandel (eller solrosfrön)
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 bit ingefära
  • 2 dl ströbröd
  • 3 ägg
  • 1 msk soja
  • salt
  • peppar
  • 2 dl polenta, att panera i
  • olja, att steka i

yoghurtsås

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 kruka koriander
  • 1 limefrukt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk honung

Servering

  • 70 g mâchesallad
  • basmatiris

Gör så här

Morotsbullar

  1. Mosa linserna med en gaffel i en bunke. Mixa fröna fint i en mixer.
  2. Riv morötterna grovt och blanda med 1 tsk salt i en sil, låt stå och rinna av.
  3. Hacka lök, vitlök, chili och ingefära mycket smått. Tillsätt alla ingredienser (utom polenta och olja). Låt stå och svälla i 10 minuter.
  4. Rulla sedan små bollar, panera dem i polenta och stek dem gyllene i olja. Är du osäker på om de är klara, dela en på mitten och känn efter så den är varm rakt igenom.

Yoghurtsås

  1. Hacka koriander, riv vitlöken fint och blanda ned i yoghurten, tillsätt skal från i lime och pressa i saften från en halva. Tillsätt honung, salt och peppar och låt stå.

Servering

  1. Servera med morotsbollarna med basmatiris, yoghurtsås och machésallad!