Morotssoppa med krutonger

NYHET
koket.se
Morotssoppa med krutonger
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Morotssoppa med krutonger

12 ingredienser

En len och krämig soppa som tack vare att morötter och tomater rostas i ugnen får extra mycket smak och fin sötma. Prisvärd vardagsmiddag som toppas med en klick crème fraiche och krutonger på överblivet bröd.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 3 msk olivolja
  • 300 g morot, skalade och tjockt skivade
  • 2 burkar hela konserverade tomater
  • 2 gula lökar, delade i fyra delar
  • 4 klyftor vitlök, skalade
  • 6 körsbärstomater, halverade
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 tsk sirap
  • salt
  • 1 dl crème fraîche
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 vitt surdegsbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på varmluftsgrill om du har, 250 grader.
  2. Häll ut tomaterna i en ugnsfast form.
  3. Toppa med löken, morot, vitlök och tomater. Tryck ned vissa i tomatsåsen.
  4. Salta riktigt och droppa över lite sirap samt olivoljan.
  5. Rosta i ugnen i ca 25-30 minuter. Riv brödet i bitar eller skär i tärningar och stek det gyllene i oljan, salta.
  6. Häll allt i en kastrull, häll på ca 3 dl vatten och låt koka upp snabbt. Ta från värmen och mixa till en slät soppa med stavmixer.
  7. Håll varmt och tillsätt crème fraiche (spara lite till att toppa soppan med) men låt den inte koka.
  8. Servera med krutonger, en klick crème fraiche och extra olivolja på.