Moule frites med aioli

Moule frites med aioli
Foto: TV4
Sebastian Wilhelmsson
Sebastian Wilhelmsson

Moule frites med aioli

Av: Sebastian Wilhelmsson

Från: Sveriges mästerkock

21 ingredienser

Grädd- och vitvinskokta blåmusslor serverade med klassiska tillbehör som nyfriterade pommes och vitlöksmajonnäs att dippa i.

Ingredienser

portioner2 - 4
  • 1 kg färska blåmusslor
  • 1 bananschalottenlök
  • 4 klyftor vitlök
  • 0,25 fänkål
  • 0,5 röd paprika
  • 1 röd chilifrukt
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 dl grädde
  • ca 2 dl fiskbuljong (om smaken från musslorna behöver förstärkas)
  • olivolja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Pommes frites

  • 3 bakpotatisar
  • ättiksprit 12 %
  • olja, att fritera i

Aioli

  • 1 ägg
  • 2 dl rapsolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,25 citron (saften)

Gör så här

Aioli

  1. Riv ner vitlök fint i en cylinderformad behållare som är lite bredare än din stavmixer.
  2. Tillsätt ägg, vitvinsvinäger och olja.
  3. Mixa med stavmixer, mixa den något tjockare än önskad serveringskonsistens då citronsaften kommer att göra den lösare.
  4. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar från kvarn.

Pommes frites

  1. Skär potatisen i stavar, ca 7 mm tjocka.
  2. Lägg dem i kallt vatten med 1 msk ättiksprit per liter vatten, det för att dra ut stärkelse ur potatisen. Låt ligga 15-20 minuter.
  3. Häll av och låt torka utspritt på en kökshandduk.
  4. Fritera potatisen i en gryta med olja,140 grader, i 4-5 minuter. Potatisen ska bli mjuk men inte få färg.
  5. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper.
  6. Precis före servering: Fritera potatisen igen, 180 grader, i 3-4 minuter eller tills den fått en gyllene färg och är riktigt krispig.
  7. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Salta rikligt när potatisen är varm.

Moules

  1. Sortera och gör rent musslorna. Knacka musslorna mot en bänk, de som inte sluter sig eller är trasiga ska slängas.
  2. Lägg musslorna i kallt vatten så släpper de eventuell sand.
  3. Skala och finhacka schalottenlök, vitlök, fänkål, paprika och chili.
  4. Fräs allt hackat i en stor kastrull i rikligt med olivolja och smör.
  5. Det ska inte ta färg, bara bli mjukt.
  6. Tillsätt vin och musslor. Vänd runt och låt koka i 3-4 minuter.
  7. Lyft upp musslorna och ställ åt sidan, Tillsätt grädde och låt såsen som är kvar i kastrullen reducera ner. Tillsätt eventuellt fond om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg ner musslorna i kastrullen igen. Vänd runt och blanda ner persiljan.
  9. Servera musslorna tillsammans med pommes frites och aioli

Tips! Pommes kan med fördel förberedas t.o.m. steg 2 en dag innan, lägg då i frysen och fritera steg 3 ca 7 minuter i stället.
Även aioli kan förberedas.