Mussel Roll

Mussel Roll
Desirée Jaks
Desirée Jaks

Mussel Roll

15 ingredienser

30 m

Musslor i korvbröd med majonnäs och grönsaker blir en fräsch och god rätt att njuta av i sommarvärmen.

Ingredienser

portioner8 - 12

Musslor

  • 1 kg färska blåmusslor (repodlade svenska MSC eller ASC märkta)
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl vitt vin

Jalapeñomajonnäs

  • 2 dl rapsolja
  • 1 kruka färsk persilja [ca 30 g]
  • 2 jalapeños
  • 1 ägg
  • salt
  • 1 citron

Grönsaker

  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 0,5 gurka
  • 2 salladslökar

Servering

  • 8-12 korvbröd (hembakade eller färdiga)
  • smör (till stekning)

Gör så här

Musslor

  1. Rensa och skölj musslorna noggrant.
  2. Värm olivoljan i en stor kastrull över medelhög värme.
  3. Tillsätt finhackad schalottenlök och vitlök. Fräs tills de är mjuka och doftar (ca 3-4 minuter).
  4. Häll i vinet och låt koka upp.
  5. Tillsätt musslorna, täck kastrullen med lock och låt koka i ca 5 minuter, eller tills musslorna har öppnat sig. Skaka kastrullen då och då.
  6. Lyft upp musslorna med en hålslev när de är färdiga. Släng de som inte har öppnat sig.
  7. Låt musslorna svalna och plocka dem ur skalen. Förvara i kylen fram till servering.

Jalapeñomajonnäs

  1. Värm upp rapsoljan till 60 grader.
  2. Plocka persiljan från stjälkarna och skär ner jalapeñon.
  3. Mixa persilja och jalapeño med den varma oljan i en kannmixer eller med stavmixer. Låt svalna.
  4. Knäck ner ägget i en behållare och mixa in den svala oljan droppvis till en majonnäs.
  5. Justera konsistensen med mer rapsolja om det behövs. Smaka av med salt och pressad citron.

Grönsaker

  1. Hacka selleri och gurka i små tärningar (undvik gurkans kärnhus).
  2. Skiva salladslöken, ta undan hälften till garnering och blanda resten med jalapeñomajonnäsen, gurkan och sellerin.

Servering

  1. Stek korvbröden lätt på kortsidan i smör.
  2. Blanda musslorna med jalapeñomajonnäsen precis innan servering. Smaka av med eventuellt mer salt.
  3. Fyll bröden med musselröran.
  4. Toppa med skivad salladslök.
  5. Du kan även lägga majonnäsen i botten av brödet och toppa med musslorna och salladslöken.