Musslor med dill, pepparrot, ärtskott på friterade wontons

Musslor med dill, pepparrot, ärtskott på friterade wontons_01
Foto: Tv4
David lundqvist
David lundqvist

Musslor med dill, pepparrot, ärtskott på friterade wontons

28 ingredienser

40 m

Musslor med dill, pepparrot, ärtskott på friterade wontons är en underbar rätt att servera i vår och sommar. Fräscht, enkelt och gott!

Ingredienser

portioner

Blåmusselbuljong

  • 1 schalottenlök, skalad och finhackad
  • 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
  • 0,5 fänkål, finhackad
  • 1 msk rapsolja
  • 1 kg blåmusslor, sköljda och putsade
  • 3 dl vitt vin (torrt)

Musslorna

  • 1 sats musselbuljong (plocka ut köttet från skalen)
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk dill, finhackad
  • 1 tsk citronsaft
  • salt

Dillmajonnäs

  • 1 dl dill, grovhackad
  • 2,5 dl rapsolja
  • 1 äggula
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk citronsaft
  • salt

Wontons

  • 5 dl frityrolja (eller rapsolja)
  • 12 wontonplattor
  • 4 blad nori, malen i kryddmixer
  • salt

Ärtskotten

  • 50 g smör
  • 1 schalottenlök, skalad och finhackad
  • 2 dl ärtskott, grovt skurna
  • salt

Garnering

  • 0,5 färsk pepparrot, skalad
  • dill, plockad
  • ärtskott, plockade

Gör så här

Blåmusselbuljong

  1. Värm en vid kastrull på full effekt med lock.
  2. Svetta lök, vitlök och fänkål hastigt i rapsoljan utan att det tar färg.
  3. Vänd ner musslorna och tillsätt vinet. Sätt på locket och låt det få ett uppkok. Rör runt en gång.
  4. När musslorna öppnat sig är dem klara. Ta av kastrullen från värmen och lyft upp musslorna med en hålslev.
  5. Sila fonden genom finmaskig sil.

Musslorna

  1. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt.

Dillmajonnäs

  1. Mixa dill och olja i en mixer i 5 minuter.
  2. Slå majonnäsen med äggula, senap och citron i botten. Vispa eller mixa i oljan.
  3. Smaka av med salt.

Wontons

  1. Värm oljan till 160 grader.
  2. Fritera wontonplattorna tills gyllene och frasiga. Lägg på papper, pudra med nori och salt.

Ärtskotten

  1. Bryn smöret i stekpanna.
  2. Tillsätt löken och ärtskotten. Ta av från värmen och vänd runt. Smaka av med salt.

Garnering

  1. Garnera musslorna med pepparrot, dill och ärtskott.
  2. Servera med dillmajonnäs, wontons och stekta ärtskott.