Musslor med ramslök, rabarber och gurkconsummé

NYHET
Musslor med ramslök, rabarber och gurkconsummé
Foto: TV4
David lundqvist
David lundqvist

Musslor med ramslök, rabarber och gurkconsummé

29 ingredienser

1 h

Den här lyxiga rätten med blåmusslor, hjärtmusslor och ramslöksmajonnäs bjuder på goda vårsmaker.

Ingredienser

portioner

Blåmusslor

  • 1 kg blåmusslor, sköljda och putsade
  • 1 schalottenlök, skalad och finhackad
  • 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
  • 0,5 fänkål, finhackad
  • 1 msk rapsolja
  • 3 dl torrt vitt vin

Hjärtmusslor

  • 1 kg hjärtmusslor, sköljda och putsade
  • 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
  • 1 schalottenlök, skalad och finhackad
  • 0,5 fänkål, finhackad
  • 1 msk rapsolja
  • 3 dl torrt vitt vin

Ramslöksmajonnäs

  • 1 dl ramslök, grovhackad
  • 3 dl rapsolja
  • 1 äggula
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk citronsaft
  • salt

Kålrabbi

  • 1 kålrabbi

Gurka

  • 4 snacksgurka

Rabarber

  • 1 stjälk rabarber, skalad

Örter

  • citronverbena
  • ramslök

Consummé

  • 1 gurka
  • 1 grönt äpple
  • 1 grapefrukt (blond)
  • salt
  • strösocker
  • citronsaft

Gör så här

Blåmusslor

  1. Värm en vid kastrull på full effekt med lock tills den är riktigt het.
  2. Svetta lök, vitlök och fänkål hastigt i rapsoljan utan att det tar färg.
  3. Vänd ner musslorna och tillsätt vinet.
  4. Sätt på locket och låt det få ett uppkok. Rör runt en gång.
  5. När musslorna öppnat sig är dem klara.
  6. Ta av kastrullen från värmen och lyft upp musslorna med en hålslev.
  7. Sila fonden genom en finmaskig pipsil.

Hjärtmusslor

  1. Värm en vid kastrull på full effekt med lock tills den är riktigt het.
  2. Svetta lök, vitlök och fänkål hastigt i rapsoljan utan att det tar färg.
  3. Vänd ner musslorna och tillsätt vinet.
  4. Sätt på locket och låt det få ett uppkok. Rör runt en gång.
  5. När musslorna öppnat sig är dem klara.
  6. Ta av kastrullen från värmen och lyft upp musslorna med en hålslev.
  7. Sila fonden genom en finmaskig pipsil.

Ramslöksmajonnäs

  1. Mixa ramslök och olja i en mixer i 5 minuter.
  2. Slå majonnäsen med äggula, dijonsenap och citron i botten.
  3. Vispa eller mixa i oljan.
  4. Smaka av med salt.

Kålrabbi

  1. Skal och skiva kålrabbin tunt.
  2. Lägg kålrabbin i isvatten i 10 minuter.
  3. Lyft sedan ur kålrabbin och låt rinna av innan servering.

Gurka

  1. Skiva gurkan tunt innan servering.

Rabarber

  1. Skär rabarbern i 1 dm långa stavar.
  2. Hyvla stavarna tunt på mandolin eller skär dem tunt med kniv.
  3. Lägg i isvatten i 10 minuter.
  4. Lyft ur vattnet och lägg på papper.

Örter

  1. Plocka och strimla örterna.

Consummé

  1. Råjuicea gurka och grönt äpple. Du kan även mixa och krama ur juicen i en handduk.
  2. Pressa grapefrukten.
  3. Blanda allt och smaka av med salt, socker och citron.