Lär dig göra en riktigt mustig gryta så som det smakar på restaurang! Hjortlägg, rödvin, kantareller, potatis, bacon och lingon - svenska höstsmaker i sin bästa form.
Stek köttet hårt i en stekpanna så det får ordentligt med färg.
Skiva löken grovt och lägg ner i stekpannan så det får lite färg. Plocka över köttet till en ugnsform eller gryta med lock.
Häll ner svartpeppar, örter och öl i stekpannan med löken och låt koka ihop.
Lägg sedan över allt i formen, häll över vatten så det precis täcker köttet. Lägg på locket och baka i ugnen på 120 grader i ca 1,5 timme eller tills köttet är mört och släpper ifrån benet.
Såsen
Skala och dela ner löken och vitlöken i små bitar, du kan hacka ganska grovt. Fräs löken i olja tillsammans med peppar och örter.
När löken är mjuk, tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 5 minuter. Häll sedan på vinäger och rödvinet och låt koka ner till hälften.
Tillsätt sedan fonden och låt koka ner till hälften på nytt. Sila av såsen, smaka upp med salt och red till önskad konsistens.
Fyllning
Koka potatisen i saltat vatten till den är mjuk.
Skär ner bacon i mindre bitar, och stek i torr panna på medelvärme tills det blir härligt knaperstekt. När baconet är krispigt, lyft upp och lägg ner i kastrullen med såsen.
Gå sedan ner med svampen i samma stekpanna som du stekte baconet. Stek svampen till gyllene i färgen, lyft upp och lägg ner i såsen.
Halvera pärllöken och lägg sedan ner i samma stekpanna, plocka ur och ner i såsen. Hacka persiljan och tillsätt i såsen.
Picklade kantareller
Koka upp ättika, socker, vatten och lägg ner kantarellerna. Låt svalna i lagen.
Topping
Skär ner grönkålen i mindre bitar och stek mjuk i en stekpanna. Smaka av med salt och lägg ner lingonen. Blanda sedan ner de picklade kantarellerna.
Servering
Lägg hjortlägget på tallriken och häll på såsen med fyllningen i. Servera tillsammans med den kokta potatisen och toppa med grönkålsblandningen.