Mustig högrevsgryta med rotfrukter och svamp

Från Sverige Mustig högrevsgryta med rotfrukter och svamp
Foto: Köket.se

Mustig högrevsgryta med rotfrukter och svamp

17 ingredienser

2 h

Finns det något härligare än en mustig högrevsgryta som puttrar på spisen? Svenskt högrev, rotsaker, svamp, bacon och rött vin som får puttra tillsammans ett par timmar - och där här du höstens godaste helgmiddag!

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 kg högrev (Från Sverige)
  • 1 msk rapsolja (Från Sverige)
  • 2 morötter (Från Sverige)
  • 2 palsternackor (Från Sverige)
  • 1 gul lök (Från Sverige)
  • 3 klyftor vitlök (Från Sverige)
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 3 kvistar färsk timjan (Från Sverige)
  • 2 lagerblad
  • 5 dl rött vin
  • 4 msk kalvfond
  • 4-5 dl vatten
  • 250 g champinjoner (Från Sverige)
  • 140 g bacon (Från Sverige)
  • salt
  • peppar
  • persilja, till garnering (Från Sverige)

Gör så här

  1. Skär rotfrukterna i bitar. Skiva lök och vitlök.
  2. Skär köttet i grytbitar och krydda med salt och peppar. Bryn i omgångar i en stor och het gryta tillsammans med lite olja. Köttet ska få en fin yta. Lägg över köttet i skål eller tallrik.
  3. Fräs rotfrukterna och löken i grytan tills löken mjuknat. Tillsätt då vitlök och stek ytterligare någon minut. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad och låt rostat med rotsakerna en stund.
  4. Häll på vin, koka upp och låt det puttra en liten stund. Lägg sedan ner köttet i grytan igen.
  5. Tillsätt fond och häll över vatten så att det täcker ingredienserna.
  6. Sätt på lock och låt köttet puttra i grytan tills det är mört, ca 1-2 timmar.
  7. Skär under tiden champinjonerna i kvartar och strimla bacon. Stek i en stekpanna tills det fått lite yta.
  8. När nästan grytan är klart, tillsätt svamp och bacon och låt puttra ytterligare 20 minuter.
  9. Servera med potatis eller några skivor bröd. Strö över lite färsk persilja.
TIPS!
Fler tips och recept Från Sverige!
Från Sverige Pannacotta med äpple och rostat havresmul

Fler tips och recept Från Sverige!

Läs mer om Från Sverige-märkningen och inspireras av goda recept på svenska råvaror.

Läs mer