4 dl kycklingbuljong (går bra med grönsaksbuljong)
salt
ca 1 msk vitvinsvinäger
Tillbehör
2 gröna sparrisar
0,5 spetskål
1 dl spritärtor
Picklad lök
6 steklökar
0,5 dl ättiksprit 12 %
1 dl strösocker
1 dl vatten
Ostkräm
1 ägg
50 g crème fraîche
100 g ost, riven
salt (efter smak)
Topping
0,25 baguette
100 g smör
blandade örter (t.ex. nässlor, persilja, sarepta eller gräslök)
Gör så här
Pocherat ägg
Koka upp vatten med ättika. Knäck alla äggen i en skål. Gör en virvel i vattnet när det kokar, häll sedan i äggen (ett åt gången). Låt äggen sjuda i vattnet i ca 3 minuter. Lyft upp och servera direkt.
Nässelsoppa
Koka upp vatten och salt i en kastrull (2 msk salt per liter vatten). Lägg i nässlorna och låt dem sjuda i 2–3 minuter.
Häll av vattnet och kyl ner nässlorna i ett isvattenbad.
Fräs lök och vitlök i smöret tills de har blivit mjuka. Häll i sherry och vitt vin. Reducera till hälften. Häll i grädde och låt koka i ca 5 minuter.
Häll av nässlorna. Mixa sedan i nässlorna med en stavmixer. Tillsätt buljongen, börja med hälften och se hur mycket som behövs för önskad konsistens på soppan. Låt koka ihop ca 5 minuter. Smaka upp med salt och vitvinsvinäger.
Tillbehör
Skär ner alla grönsaker i mindre bitar. Blanchera sedan i kokande vatten ca 2 minuter eller tills de har mjuknat. Lägg sedan i ett isbad.
Picklad lök
Dela lökarna på mitten. Koka upp lagen och lägg i löken. Låt löken svalna i lagen.
Ostkräm
Värm äggen i en kastrull med crème fraichen. När äggen har koagulerat så lägg i osten och salt. Mixa till en slät konsistens.
Topping
Frys brödet lätt. Riv eller hacka ner brödet smått. Stek sedan i smör tills brödet blivit gyllenbrun och krispig. Häll av och låt rinna av på papper.
Toppa sedan rätten med brödkrispet och dina favoritörter.