Norrskenssoppa

Norrskenssoppa
Foto: Tv4

Norrskenssoppa

Av: Anders - Boden

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

20 min

Norrskenssoppan är en krämig ärtsoppa med löjrom och brödrullar. "Smaker från Norrbotten när hav möter land och blicken riktas mot den magiska norrskenshimlen."

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Norrskenssoppa

  • 2 schalottenlökar
  • ca 1 cm wasabi, finhackad (färsk)
  • 1 grön chilifrukt
  • 1 msk smör
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 600 g frysta ärtor (gröna)
  • 1 msk grönsaksfond
  • 4 dl vatten
  • citronsaft
  • salt
  • vitpeppar
  • ev 3 dl grädde

Polar sticks

  • 2 msk smör
  • 2 tunnbröd
  • chiliflakes (gärna en kryddmix)
  • flingsalt
  • 100 g Västerbottensost, riven

Servering

  • 4 msk crème fraîche
  • 4 msk löjrom
  • gräslök

Gör så här

Norrskenssoppa

  1. Finhacka schalottenlök, wasabi samt grön chili och fräs i smör.
  2. Häll i vin och låt det fräsa en stund.
  3. Tillsätt ärtor, fond samt vatten och låt det koka upp.
  4. Mixa soppan slät och sila den sedan.
  5. Värm soppan och smaka av med citron, salt och peppar. Det ska vara lite hetta i soppan.

Polarsticks

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Bred smör på de mjuka tunnbröden och strö över kryddmix, flingsalt och västerbottensost.
  3. Skär bröden i stavar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Sätt in plåten i ugnen och grädda tills bröden har fått färg och osten har smält.

Severing

  1. Servera soppan med crème fraîche och löjrom.
  2. Toppa med hackad gräslök och servera bröden till.