Asiatisk lax i ugn med glasnudlar

André Wessman

Asiatisk lax i ugn med glasnudlar

28 ingredienser

Lax i ugn med marinerade glasnudlar, wokade grönsaker, apelsinsallad och myntayoghurt.

Ingredienser

portioner

lax

  • 600 g laxfilé utan skinn
  • 1 msk korianderfrö
  • 1 msk rosépeppar
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk flingsalt

Grönsaker

  • 3 klyftor vitlök
  • 2 pak choi
  • 100 g shiitakesvamp
  • 2 schalottenlökar

Nudlar

  • 1 förp glasnudlar

marinad

  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 30 g ingefära, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 0,5 dl sweet chilisås
  • 1 msk sesamolja
  • 2 limefrukter, zest och saft
  • 1 msk soja
  • 1 tsk asiatisk fisksås
  • 2 msk färsk koriander, strimlad

Myntayougurt

  • 1 dl turkisk yougurt
  • 1 msk färsk mynta, finhackad
  • salt
  • peppar

Apelsin- och fänkålssallad

  • 1 blodapelsin
  • 1 apelsin
  • 1 fänkål
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 1 msk gräslök, finhackad

Gör så här

Lax i ugn

  1. Mortla kryddorna och krydda laxen, stek krispig i en het panna med neutral olja, baka sedan i ugn på 150 grader i ca 10 minuter eller tills laxen är rosa i mitten.

Grönsaker

  1. Finhacka vitlök och schalottenlök och stek i en stekpanna med neutral olja i 1 min, tillsätt svampen och stek i ytterligare 2 min, tillsätt finstrimlad pak choi, salt och peppar och blanda runt hastigt för att sedan lägga över på ett fat.

Nudlar

  1. Blötlägg glasnudlarna så de blir mjuka. Pressa sen vätskan ur nudlarna och lägg i en plastpåse tillsammans med marinaden i minst 1 timme.

Myntayougurt

  1. Blanda och ställ i kyl.

Apelsin- och fänkålssallad

  1. Filéa apelsinerna och lägg i rapsoljan, tillsätt syltunnt hyvlad fankål, gräslök och salt och peppar. Blanda runt.#

Vid servering

  1. Värm upp nudlarna i en stekpanna på hög värme i 1 min och tillsätt finstrimlad koriander. Servera laxen med nudlar och wokade grönsaker. Toppa rätten med apelsinsallad och servera med myntayoghurt till.