Fredrik Erikssons inlagda sill

Fredrik Erikssons inlagda sill
Foto: Magnus Skoglöf
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Fredrik Erikssons inlagda sill

8 ingredienser

1 dygn

Var noga med att välja en stor och fet sill. Köp gärna salt sill ur tunna. Tänk på att sillen kan variera i sälta när man vattnar ur den, ingen silltunna är den andra lik. Salt sill till inläggning finns också att köpa på burk. Spola dessa filéer i kallt vatten innan de används. Recept från Hela årets kokbok.

Se fler recept från Hela årets kokbok

Ingredienser

portioner
  • 300 g sillfilé

Inläggningslag

  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 8 kryddpepparkorn, stötta
  • 1 lagerblad
  • 0,5 morot, skivad
  • 1 rödlök, skivad

Gör så här

  1. Använder du hel sill köpt ur tunna, börja med urvattning av sillfiléerna genom att spola filéerna med kallt vatten.
  2. Låt dem sedan ligga 1 dygn i vatten. Byt vatten 1-2 gånger under tiden, då går urvattningen fortare. Lite sälta ska finnas kvar i sillen.
  3. Koka upp alla ingredienserna till lagen, utom morot och rödlök som läggs i när lagen hunnit svalna tillsammans med sillen.
  4. Du kan även välja att röra ihop ingredienserna kalla (se till så att sockret löser sig) och därefter ställa in lagen i kylskåpet.
  5. Slå den riktigt kalla lagen över sillen.
  6. Låt sillen ligga i lagen i kylen i minst 1 dygn. Den håller sig sedan i upp till en vecka i kylen.