Johans gräddtårta med choklad och passion

koket.se
Johans gräddtårta med choklad och passion
Foto: Tv4
Johan Doverland
Johan Doverland

Johans gräddtårta med choklad och passion

26 ingredienser

Tårta med dubbla bottnar; choklad samt vanilj- och passionsfrukt. Fyll tårtan med passionscurd och vaniljkräm, spackla med smörkräm och avsluta med spritsad grädde.

Se Johan Doverland laga receptet

logo

Ingredienser

Tårtbottnar, 2 st

  • 8 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl [120 g]
  • 2 dl potatismjöl [160 g]
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 dl kakao
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 2 msk vanlijsocker
  • 2 passionsfrukter

vaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 msk majsstärkelse

Passionsfruktscurd

  • 6 passionsfrukter
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör

Smörkräm

  • 150 g smör, mjukt
  • 3 dl florsocker
  • 0,5 dl vatten, kokhett
  • 1 msk vaniljsocker

Topping

  • 5 dl vispgrädde
  • ev hushållsfärg

Övrigt

  • dulce de leche
  • 2 formar, med löstagbar kant [26 cm]

Gör så här

  1. Sätt på ugnen, 175 grader.
  2. Fäst bakplåtspapper i två formar.
  3. Vispa ägg och socker pösigt ca 5 min med elvisp. Dela smeten två delar i två separata bunkar(den ena ska smaksättas med choklad, den andra med passionsfrukt).
  4. Blanda vetemjöl, potatismjöl, kakao (i ena) i en bunke, sikta ner mjölblandningen i ägget och sockret. Blanda försiktigt till en fin smet.
  5. Smält chokladen och tillsätt försiktigt i ena smeten.
  6. Dela och skrapa ur passionsfrukterna och tillsätt frukten i den andra smeten tillsammans med vaniljsockret.
  7. Häll smeten i formar och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
  8. Separera fyra ägggulor, spara äggvitorna.
  9. Vispa gulorna med socker och tillsätt grädde, dela och lägg i vaniljstång, tillsätt maizena.
  10. Låt koka upp under omrörning. Ta bort från värmen när den börjar tjockna och ställ därefter kallt.
  11. Dela frukterna och gröp ur allt fruktkött med kärnor ner i en kastrull.
  12. Tillsätt socker och smör och sjud några minuter.
  13. Sila allt genom att pressa kärnorna hårt med baksidan av en sked mot en sil en stund. Häll den silade curden tillbaks i kastrullen och värm på igen.
  14. Ta lite av saften rör i maizenan så den blir klumpfri. Rör sedan ner allt i curden.
  15. Rör om tills den tjocknar, ställ åt sidan och låt svalna.
  16. Koka upp 1 dl vatten.
  17. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt.
  18. Känn med sticka om tårtbottnarna är torra, ta ut dom och låt dom svalna, därefter skär dom i antingen 2 eller 3 lager, beroende på hur hög du vill ha tårtan.
  19. Stansa ut hål i alla bottnar förutom på 2 st.
  20. Lägg en tårtbotten och fyll med curd. Ta nästa botten (varva de två olika sorterna), den fyller jag med vaniljkräm. Fyll sedan hålet med karamelliserad mjölk.
  21. Lägg på sista botten och därefter spackla tårtan smörkräm, låt den kyla. Därefter spritsas tårtan med grädde på sidor och yttersta kanten på toppen.