Matiga svampburgare

Matiga svampburgare
Foto: TV4
Josefine Jäger
Josefine Jäger

Matiga svampburgare

24 ingredienser

2 h

Matig burgare med skogssvamp och persilja. Ät till sallad eller i salladsblad med färska groddar, picklad rödlök
och en god dipp. Du kan förvara burgarna som inte går åt i frysen.

Receptet på citrondressing till den picklade rödlöken hittar du här!

Ingredienser

portioner burgare
  • 250 g skogschampinjoner, hackade
  • 1 gul lök (liten)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 msk kallpressad olivolja, mild
  • 2 msk tamarisoja
  • 2 dl valnötter
  • 1 kruka persilja
  • 3 dl svarta bönor, kokta
  • 2 dl svart råris, kokt
  • 0,5 tsk havssalt
  • 0,5 krm cayennepeppar

Till servering

  • salladsblad
  • färska groddar
  • picklad rödlök, se nedan
  • chipotledipp, se nedan

picklad rödlök

  • 2 rödlökar
  • 0,5 dl citrondressing (receptet hittar du länkat i textrutan ovan)

Chipotledipp

  • 3 dl cashewnötter, blötlagda minst 8 timmar, väl sköljda
  • 1 klyfta vitlök, skalad och skivad
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl citron, pressad
  • 2 tsk näringsjäst
  • 1 tsk malen chipotle
  • 1 tsk havssalt

Gör så här

  1. Putsa champinjonerna, ta bort stammen och hacka hattarna grovt. Skala och finhacka
  2. gul lök och vitlök.
  3. Fräs svamp, gul lök och vitlök i olivolja på medelhög värme 5–8 minuter. Tillsätt tamari,
  4. rör om och låt svalna.
  5. Kör valnötter och persilja till ett grovt kross i matberedare. Tillsätt svampfräset, bönor och
  6. råris. Kör med pulsknappen så att det blandas. Skrapa ner det som fastnar på sidorna.
  7. Kyl smeten i minst en timme. Forma sedan till 6 bollar och platta ut dem till burgare.
  8. Värm ugnen till 175 grader. Lägg burgarna på en plåt med bakplåtspapper och baka av i mitten
  9. av ugnen 30–35 minuter. Vänd efter halva tiden.
  10. Servera i salladsblad med groddar, picklad rödlök och chipotledipp.

Picklad rödlök

  1. Halvera löken, skala den och dela i kvartar. Skiva löken i tunna skivor med mandolin eller vass kniv. Häll över dressingen och marinera minst 30 minuter. Förvara kallt i kylen upp till fyra dagar. Marinaden som blir över går fint att använda till sallad.

Chipotledipp

  1. Mixa allt krämigt.