Konditorns semlor

Konditorns semlor
Foto: Scanpix
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Konditorns semlor

15 ingredienser

En gammal klassiker som semlor måste man bara prova att baka. För de hembakade blir väl ändå godast?

Ingredienser

Fördeg

  • 500 g mjölk
  • 250 g vetemjöl special
  • 40 g jäst
  • 10 g kardemummakärnor, stötta

Deg, resten

  • 200 g strösocker
  • 20 g havssalt
  • 500 g vetemjöl special
  • 200 g smör, rumstempererat

Fyllning

  • 200 g sötmandel
  • 250 g rörsocker
  • 200 g vaniljkräm
  • 5 g kardemummakärnor, stötta
  • 0,5 vaniljstång, fröna

Servering

  • 1 l vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Lägg mandlarna till fyllningen i mycket kallt vatten över natten.

Fördeg

  1. Allt blandas väl i ca 5 minuter.
  2. Låt ligga i ca 30-40 minuter till första bubblan.

Deg, fortsättning

  1. Tillsätt socker, salt och mjöl.
  2. Knåda degen i ca 15 minuter.
  3. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret och blanda in ca 5 minuter.
  4. Låt degen vila ca 1 timme.
  5. Väg bullarna, ca 70 gram/styck, forma dem runda.
  6. Låt sedan bullarna jäsa ca 3,5 timmar under duk.
  7. Baka sedan i 210 grader i ca 10 minuter.

Fyllning

  1. Mixa blötlagda mandlar och råsocker i en mixer till mandelmassa (eller använd 500 g färdig mandelmassa) därefter tillsätts vaniljkräm och kardemumma samt vaniljstång och blanda väl, så inga klumpar bildas.
  2. Klipp upp ett hål i bullen.
  3. Spritsa sedan i mandelfyllning.

Servering

  1. Vispa 1 liter grädde.
  2. Spritsa sedan vispad grädde på bullen och toppa med lock. Sikta florsocker på bullen.
  3. Serveras direkt gott, gott.