Surdegsvåfflor med apelsin och kanel

Surdegsvåfflor med apelsin och kanel
Foto: TV4
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Surdegsvåfflor med apelsin och kanel

13 ingredienser

30 min + 4 h

Våfflor gjorda på surdeg smaksätts med apelsin och kanel. Pricken över i blir de karamelliserade apelsinerna som serveras till.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 325 g vetemjöl
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 apelsin, raspet
  • 4 g salt
  • 30 g strösocker
  • 3 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 200 g surdeg

Karamelliserade apelsiner

  • 2 apelsiner
  • 100 g strösocker
  • 1 vaniljstång

Servering

  • vaniljglass

Gör så här

Karamelliserade apelsiner

  1. Skala apelsinerna med hjälp av en kniv och skär sedan ut filér från apelsinerna.
  2. Pressa saften i en bunke, börja därefter smälta socker och den delade vaniljstången i en stekpanna.
  3. När sockret smält helt, häll i apelsinsaften lite pö om pö och rör så inga klumpar bildas, häll upp lagen i en bunke och lägg därefter i apelsinfiléerna. Låt svalna och servera sedan med våfflorna.

Våfflor

  1. Blanda vetemjöl, kanel, apelsinrasp och bakpulver i en skål#.
  2. Tillsätt ägg och mjölk. Vispa till en jämn smet.
  3. Tillsätt det avsvalnande smöret samt den bubblande surdegen. Låt stå i ca 3-4 timmar i rumstemperatur.
  4. Hetta upp våffeljärnet. Grädda våfflorna och servera med apelsinsallad samt vaniljglass.