Kockens potatisgratäng

Potatisgratäng
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Kockens potatisgratäng

6 ingredienser

40 min

Potatisgratäng passar bra till fest. Du kan förbereda potatisgratängen ända fram till gratineringen.

Ingredienser

portioner

Potatisgratäng

  • 10 potatisar
  • 0,5 l gräddmjölk
  • 1 klyfta vitlök, pressade
  • 2 dl ost, riven (lagrad)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skär potatis i 1 centimeter tjocka skivor. Koka dem sedan i gräddmjölk smaksatt med salt, peppar och vitlök.
  2. Koka på svag värme och rör om försiktigt då och då, i cirka 15 minuter. Slå upp potatis och gräddmjölk i en ugnsform när den nästan är klar.
  3. När det är dags för servering, sätt ugnen på 250 grader på övervärme eller grilläge. Strö över osten och gratinera i varm ugn tills din potatisgratäng fått vacker färg, cirka 15 minuter.