Pate à chou

Pate à chou
Foto: Sébastien Boudet
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Pate à chou

13 ingredienser

Pate à chou med svartvinbärskräm.

Se fler recept från Nyhetsmorgon

Ingredienser

  • 300 g vetemjöl
  • 250 g vatten
  • 250 g mjölk
  • 5 g fleur de sel (fint havssalt)
  • 5 g strösocker
  • 250 g osaltat smör
  • ca 500 g ägg [8-10 st]
  • pärlsocker, till garnering

Svartsvinbärskräm

  • 160 g svarta vinbär
  • 160 g ägg
  • 150 g cassonade socker
  • 1 gelatinblad
  • 250 g osaltat smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Sikta mjölet över ett bakplåtspapper.
  3. Värm upp vatten, mjölk, salt, socker och smör på låg värme. Ta kastrullen från värmen precis när det börjar bubbla.
  4. Blanda ner mjölet i vätskan och rör kraftigt med en träslev. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och fortsätt att röra tills smeten släpper från kanterna och torkar till en kompakt och glansig massa. När smeten lossnar från träsleven utan att lämna några spår är den färdig. Ta kastrullen från värmen och häll över smeten i en ren skål.
  5. Blanda ner äggen, ett i taget, i den varma smeten under kraftig omrörning. Det är viktigt att varje ägg arbetas in ordentligt innan du rör i nästa.
  6. Eftersom mängden ägg kan variera från gång till gång (ibland räcker det med åtta ägg, ibland behövs det tio) är det viktigt att lära känna sin smet. Smeten ska vara trögflytande – när den rinner från sleven och får en näbbliknande form har den rätt konsistens.
  7. Lägg smeten i en spritspåse med en smal tyll (för att smeten inte ska torka medan du spritsar kan du täcka den med en fuktig bakduk) och spritsa ut små bollar på ett bakplåtspapper. Eftersom chouquetterna kommer att expandera och bli ungefär tre gånger så stora är det viktigt att inte spritsa för tätt.
  8. Strö över rikligt med pärlsocker och grädda i 20–25 minuter mitt i ugnen. Obs! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen, då kan chouquetterna kollapsa. Chouquetterna är färdiga när de har fått en gyllene färg men fortfarande är lite vita på kanterna.

Svartvinbärskräm

  1. Lägg gelatinet i blöt.
  2. Vispa tillsammans ägg och cassonadesockret i en liten skål.
  3. Varma upp svarta vinbär i en kastrull och vispa för att "mosa" de och smällt in gelatinet.
  4. När det börjar koka, häll över ägg och socker blandningen och vispa ordentligt till det börja koka.
  5. När det kokar, häll över krämen i en annan skål och inkorporera smöret med en stavmixer utan att "blåsa in" massor med luft.
  6. Plasta krämen med plastfilm i kontakt och låt den stå i kylen ett par timmar. För toppingen kan man använda själva krämen men man kan använda fondant annars som man färga med några svarta vinbär.