Canelés-recept från Bordeaux

Canelés-recept från Bordeaux

Av: Sophie Maillard

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

Små utsökta bakverk att verkligen njuta av. Tar två dygn att baka.

Ingredienser

portioner stycken
  • 1 l standardmjölk 3 %
  • 2 vaniljstänger
  • 50 g osaltat smör
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 475 g strösocker
  • 10 cl mörk rom
  • 2 msk vaniljextrakt
  • 280 g vetemjöl

Gör så här

Dag 1

  1. Koka upp mjölken, stäng av värmen och låt stå i 15 minuter.
  2. Tillsätt sedan smöret och vaniljstängerna delade i två på längden.
  3. I en annan skål, vispa äggen och äggulorna med sockret, vaniljextraktet och romen.
  4. Ta upp vaniljstängerna ur mjölken. Skrapa ur vaniljstängerna med tummen och blanda fröerna i
  5. ägg och sockerblandningen. Lägg tillbaka de urskrapade vaniljstängerna i mjölken.
  6. Värm upp mjölken igen tills den sjuder. Stäng av värmen och låt stå i 2 minuter. Häll sedan en
  7. liten del (ca en femtedel) av mjölken i ägg- och sockerblandningen. Blanda väl.
  8. Tillsätt mjölet och blanda igen. Avsluta med att hälla i resten av mjölken. På så sätt undviker du klumpar. Låt degen vila i 24 timmar.

Dag 2

  1. Ta bort vaniljstängerna och vispa degen i 2 minuter för att blanda degen väl.
  2. Häll degen i formarna och lämna 1 mm upp till kanten.
  3. Värm ugnen till 250°C
  4. Gräddningen av caneléerna görs i två steg. Ett första moment i hög värme för att de ska få sin
  5. krispiga, karamelliserade yta, sedan en svagare värme för att grädda de i mitten. Placera formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen. Grädda 7 minuter i 250°C.
  6. Sänk sedan värmen till 190°C och grädda i ytterligare 20 minuter (kan variera lite beroende på
  7. ugn).
  8. Ta ut caneléerna ur formarna och lägg på ett galler för att svalna. Vänta minst två timmar efter tillagningen med att avnjuta caneléerna, eftersom de fortfarande är
  9. kompakta när de är nybakade, de kommer att bli luftigare när de svalnar.
  10. Bon appétit!