Helenas chokladkaka

Helenas chokladkaka
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Helenas chokladkaka

Av: Kristina Eriksson

Från: Nyttiga fetter

15 ingredienser

Ursprungsidén till den här chokladkaka kommer från min granne Helena. Jag har ändrat och lagt till lite. /Kristina Eriksson

Ingredienser

  • 1,5 dl flytande margarin
  • 3,75 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl kakao (knappt)
  • 3 ägg
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 0,5 dl flytande margarin
  • 3 dl florsocker
  • 5 msk kakao
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 äggvita
  • 100 g blandade nötter (t ex salta pistagenötter, pekannötter el)
  • röda bär, om det är säsong
  • florsocker

Gör så här

  1. Värm margarinet i en 2-liters kastrull.
  2. Tillsätt socker, salt, vaniljsocker, kakao, ägg och vetemjöl.
  3. Smörj en 2-liters tårtform på insidan av kanten.
  4. Klipp ut ett bakplåtspapper stort som bottnen och lägg det i formen. Häll smeten i formen och grädda i 25 minuter i 175 grader (kakan ska vara lös i mitten).
  5. Låt chokladkakan svalna och vänd den därefter upp och ner så att den lossnar. Värm margarinet till chokladfrostingen i en kastrull. Tillsätt florsocker, kakao och grädde. Vispa äggvitan till skum och rör ner den i chokladfrostingen. Bred chokladfrostingen över kakan. Strö på nötter och dekorera med röda bär.
  6. Sikta över florsocker.