Olive Ascolane

Olive Ascolane
Foto: Lina Eriksson
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Olive Ascolane

16 ingredienser

40 min

Små krispiga fyllda oliver. Passar som tilltugg eller på antipasti bordet tillsammans med svalt vin. Oliverna måste vara mjuka och saftiga för att de ska kunna kärnas ur och fyllas.

Vintips
Umani Ronchi Montepulciano d’Abruzzo Bianchi 2008. Artnr.7126

Ingredienser

portioner

oliver

  • 500 g gröna oliver

Fyllning

  • 200 g nötfärs (eller fläskfärs/kycklingfärs)
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 30 g prosciutto
  • 0,5 krm malen muskot
  • 20 g parmesanost, riven
  • 4 msk ströbröd
  • 1 ägg

Panering

  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm peppar

Fritering

  • 1 l solrosolja, till fritering

Gör så här

Oliver

  1. Kärna ur oliverna.

Färs

  1. Stek färsen i olja i en stekpanna, salta och peppra.
  2. Låt färsen svalna något.
  3. Mixa färsen grovt i en matberedare tillsammans med prosciutto.
  4. Blanda färsen med muskot, riven parmesan, ströbröd och uppvispat ägg.
  5. Fyll oliverna med smeten.

Panering

  1. Lägg mjöl på ett fat, vispade ägg på ett annat och ströbröd på ett tredje.
  2. Rulla oliverna i mjölet, sedan äggen och sedan ströbrödet.

Fritering

  1. Värm solrosoljan till 180 grader. Fritera alla de fyllda oliverna samtidigt i en djup stekpanna ca 5 minuter tills de är gyllenbruna.
  2. Servera direkt.