När saltdagen är inne plockas alla torkade örter fram ur förrådet och mortlas eller mixas i en hushållsmixer tillsammans med naturligt havssalt i proportionerna 1 del salt till 3 delar örter – räknat i volym.
Förutom örtagårdens timjan, citron- timjan, mejram, salvia, fransk dragon, koriander, grönmynta och libbsticka använder vi torkad bladselleri, persilja och fänkåls- och purjolöksblad från grönsakslandet, ramslök från dammens närhet samt torkad basilika, chili, citron och citronverbena från växthuset.
MARIES ÖRTSALT: Vi brukar göra många olika varianter varje säsong men alltid ett grundsalt som passar till allt möjligt. Det är kryddat med basilika, libbsticka, ramslök, timjan, mejram (du kan även ha i purjolök och bladselleri)
OLIKA VARIANTER
Flörtsalt – en romantisk variant: havssalt, limebasilika, grönmynta, torkade tomater, chili, citron och korianderfrön.
Mörtsalt – passar förstås till fiskrätter:
havssalt, fransk dragon, limebasilika, ramslök, citronverbena, fänkålsfrön, citron och persilja.
Lammsalt – om sommaren varit varm och det finns gott om rosmarin: havssalt, salvia, basilika, purjolök, rosmarin, timjan och lavendelblad.