Örtte

Örtte
Foto: Köket.se
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Örtte

3 ingredienser

4-6 timmar

Ta vara på kryddor, blommor och blad från trädgården och gör ett fantastiskt och smakrikt örtte. Här bjuder Paul Svensson på ett av sina favoritrecept!

Se Pauls recept på Årets godaste örtsalt

Torka och frys dina örter!
Torka och frys dina örter - frys

Torka och frys dina örter!

Här berättar vi hur du torkar och fryser in dina örter, samt bjuder på massor av goda recept såklart!

Läs mer

Odla örter - nybörjarguide!
Odla kryddor - nybörjarguide

Odla örter - nybörjarguide!

Kan man plantera de köpta från affären? Är de perenna, vilka är svårskötta? Här får du svar på dina frågor!

Läs mer

Ingredienser

  • 10 kvistar citronverbena
  • 10 kvistar pepparmynta
  • 10 svarta vinbär, bladen
  • 10 st ringblommor

Gör så här

  1. Plocka bladen och blommorna och torka i tork på 40 grader i ca 4-6 timmar (torkar du i ugn kan det ta ytterligare 2 timmar). Bladen ska vara så torra att det ska gå att smula.
  2. Mortla sönder bladen och förvara i tätslutande burk.

Tips! Torkar du i ugn, ha ugnsluckan på glänt, ta hjälp och lägg en dubbelvikt handduk emellan ugnslucka och ugn så det blir glipa och släpper ut fukten ur ugnen. Om du vill kan du mortla dina blad med ekologiskt te eller blanda bara örter utan fermenterade teblad. Går att kombinera med mer blommor som fläder i säsong.

TIPS!
Kökets trädgård - se alla avsnitt här
Kökets trädgård avsnitt 12: Odla potatis ny

Kökets trädgård - se alla avsnitt här

Här har vi samlat alla avsnitt med Paul Svensson och Kökets trädgård

Läs mer

Så gör du en provencalsk örtkruka
Paul Svensson provencalsk örtkruka

Så gör du en provencalsk örtkruka

Här visar Paul hur du planterar en aromatisk, provencalsk örtkruka, perfekt att ha i köket!

Läs mer