Torka och frys dina örter!

Torka och frys dina örter!

Svämmar dina krukor och rabatter över av alla örter och kryddor? Vet du inte vad du ska göra av allt? Här berättar vi hur du torkar och fryser in, samt bjuder på massor av goda recept såklart!

Plocka örterna på morgonen eller förmiddagen, då är de fortfarande fräscha och spänstiga, vilket är det bästa för smaken innan de ska torkas.


Torka

Lufttorka, på tidningspapper, i ett torkställ, på en handduk eller på ett bakplåtspapper. Lufttorkar du kan det ta upp till några dagar innan det är riktigt torrt. Låt det stå mörkt och torrt och sprid ut bladen ordentligt så de inte ligger på varandra.
Torka i torkmaskin tar cirka 4 timmar. Här kan du läsa om olika torkmaskiner i olika prisklasser.
Torka i ugn, sprid ut örterna på en bakpappersklädd plåt och torka på 40 grader i cirka 6 timmar, tills bladen är riktigt torra. Dubbelvik en handduk och sätt vid ugnsluckan, så den står lite, lite på glänt så fukten släpps ut ur ugnen.

Du kan även göra små buketter och hänga upp på tork. Tänk på att inte binda för hårt, eller göra för stora buketter, då kan det lätt samlas fukt och det börjar mögla istället.
Torka och frys dina örter!
Förvara de torkade örterna i burkar med tättslutande lock. Förvara gärna örterna mörkt - och du behöver inte krossa örtbladen förrän du ska använda dem, på så sätt förvarar du smaken ytterligare i bladen.

Örter som passar att torka: salvia, oregano, citronmeliss, timjan, mynta, rosmarin, dragon.

Frys in

Alla örter lämpar sig inte för att torkas då de tappar mycket av sin smak, exempelvis: basilika, gräslök, dill och persilja. Dessa blir bäst att frysas in (alla andra örter går också bra att frysa in).
Rengör örterna först, torka av dem, hacka örter som har en mjuk stjälk och repa bladen på de örter som har en hård, vedartad stjälk. Förvara i fryspåsar eller lägg i iskuber tillsammans med olivolja - perfekt att ta fram till höstens soppor och grytor.

Torka och frys dina örter - frys

Tips på vad du kan göra med alla torkade och frysta örter (och färska också såklart!):
Örtsmör, pesto, crunch - på bröd och örter, örtolja, örtte och örtsalt. Skrolla ner och få massor av mumsiga recept!

Häng ett knippe torkade örter kring en flaska rödvin - vips har du en lyxig gå-bort-present!

Goda recept med örter

focaccia med örtolja och svamp

Focaccia med örtolja och ostronskivling

Martin Nordin
1.5 h + jästid
Vitlökssmör

Vitlökssmör

Jens Sjögren Sebastian Hedin
5 min
Sebastians örtsalt med libbsticka

Sebastians örtsalt med libbsticka

Sebastian Schauermann
10 m

Läs mer om örter

Odla kryddor - nybörjarguide
Odla kryddor - nybörjarguide

Odla kryddor - nybörjarguide

Inget är så lyxigt som när man kan klippa av lite färska örter och kasta ner i grytan, i grillmarinaden, såsen eller bland de ugnsgrillade grönsakerna. Men hur ska man tänka när man odlar kryddor och örter? Kan man plantera de köpta från mataffären? Hur sköter man dem, kan de övervintra utomhus? Frågorna är många, här har vi gjort en liten enkel nybörjarguide för att komma igång!

Kökets trädgård avsnitt 17: I kryddlandet
Kökets trädgård avs 17 i kryddlandet

Kökets trädgård avsnitt 17: I kryddlandet

Vad ska man göra nära alla örtkrukor svämmar över med blommor och blad? Vilka är perenna, vilka går att frysa och vilka kan man torka? Paul bjuder dessutom på årets hemgjorda örtsalt och smakrika örtte.

Paul tipsar! Plantera en provencalsk örtkruka
Paul Svensson provencalsk örtkruka

Paul tipsar! Plantera en provencalsk örtkruka

Gör en alldeles egen örtkruka med dofter det franska lantköket. Paul ger planteringstips på sorter du kan ha redo bredvid grillen hela sommaren lång.

Så sköter du dina örter
Örter i kruka

Så sköter du dina örter

Har du köpt örter från affären för att sedan snabbt se hur de slokar dagen efter? Här är tips hur du får örter från butiken - och plantaffären att leva länge!

3 svamptorkar, budget - mellan - lyx
KF svamptork samlingsbild

3 svamptorkar, budget - mellan - lyx

Att plocka och torka svamp är ett rent nöje - och ett perfekt sätt att spara svampen till ett senare tillfälle under året. Men en svamptork kan ju såklart även användas till att torka kött, örter eller frukt. Här är tips på tre riktigt bra svamptorkar i tre olika prisklasser!

Krydd- och örtsmör
Provencalskt örtsmör

Krydd- och örtsmör

Ta vara på dina örter och gör ett gott, aromatiskt kryddsmör som passar olika rätter, hela året om. Från entrecôten på grillen, brödbiten och grönsakerna, till den ugnsbakade fisken. Här har vi samlat kockarnas bästa recept!

Ernsts kryddskola - kärleksförklaringar direkt från trädgårdslandet
Ernsts kryddskola

Ernsts kryddskola - kärleksförklaringar direkt från trädgårdslandet

Låt Ernst guida dig igenom trädgårdslandets goda örter och du bjuds på allt från matnyttiga tips till skönsång och roliga anekdoter. Skrolla nedåt för att titta på klippen.

Kryddtipset du inte får missa
Kryddtips kryddhylla

Kryddtipset du inte får missa

Hur ofta händer det inte att du ska handla en krydda till ett specifikt recept och så står du där framför den enorma hyllan och tänker "Hade jag spiskummin hemma eller inte?" Nu är det slut med det - här är kryddtipset du inte får missa!