Torka och frys dina örter!
Plocka örterna på morgonen eller förmiddagen, då är de fortfarande fräscha och spänstiga, vilket är det bästa för smaken innan de ska torkas.
Torka
Lufttorka, på tidningspapper, i ett torkställ, på en handduk eller på ett bakplåtspapper. Lufttorkar du kan det ta upp till några dagar innan det är riktigt torrt. Låt det stå mörkt och torrt och sprid ut bladen ordentligt så de inte ligger på varandra.
Torka i torkmaskin tar cirka 4 timmar. Här kan du läsa om olika torkmaskiner i olika prisklasser.
Torka i ugn, sprid ut örterna på en bakpappersklädd plåt och torka på 40 grader i cirka 6 timmar, tills bladen är riktigt torra. Dubbelvik en handduk och sätt vid ugnsluckan, så den står lite, lite på glänt så fukten släpps ut ur ugnen.
Du kan även göra små buketter och hänga upp på tork. Tänk på att inte binda för hårt, eller göra för stora buketter, då kan det lätt samlas fukt och det börjar mögla istället.
Förvara de torkade örterna i burkar med tättslutande lock. Förvara gärna örterna mörkt - och du behöver inte krossa örtbladen förrän du ska använda dem, på så sätt förvarar du smaken ytterligare i bladen.
Örter som passar att torka: salvia, oregano, citronmeliss, timjan, mynta, rosmarin, dragon.
Frys in
Alla örter lämpar sig inte för att torkas då de tappar mycket av sin smak, exempelvis: basilika, gräslök, dill och persilja. Dessa blir bäst att frysas in (alla andra örter går också bra att frysa in).
Rengör örterna först, torka av dem, hacka örter som har en mjuk stjälk och repa bladen på de örter som har en hård, vedartad stjälk. Förvara i fryspåsar eller lägg i iskuber tillsammans med olivolja - perfekt att ta fram till höstens soppor och grytor.
Tips på vad du kan göra med alla torkade och frysta örter (och färska också såklart!):
Örtsmör, pesto, crunch - på bröd och örter, örtolja, örtte och örtsalt. Skrolla ner och få massor av mumsiga recept!
Häng ett knippe torkade örter kring en flaska rödvin - vips har du en lyxig gå-bort-present!