Osso bucco med risotto alla milanese

Osso bucco med risotto alla milanese
Foto: TV4

Osso bucco med risotto alla milanese

Av: Pamela - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

2 h

Osso bucco är en klassisk italiensk gryta på kalv och vin. Här serveras den men en saffransrisotto och citrongremolata.

Dryck: Barolo

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Osso bucco

  • 1 morot, hackad
  • 1 stjälkselleri, hackad
  • 2,5 schalottenlökar, hackade
  • 80 g smör
  • 4 kalvlägg med ben, i skivor
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm peppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 5 dl köttbuljong

gremolata

  • 1 kvist persilja
  • 0,5 citron, skalet

Risotto alla milanese

  • 80 g smör
  • 20 g märg av nöt
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 350 g risottoris
  • 1 dl vitt vin
  • 1,5 l köttbuljong, varm
  • 1 krm salt
  • 0,5 g saffran
  • 80 g parmesanost, riven
  • 1 dl mjölk

Gör så här

Osso bucco

  1. Hacka grönsakerna. Fräs löken i smör i en tjockbottnad kastrull. Panera kalvläggen i vetemjöl och bryn köttet i samma kastrull tills det har fått färg.
  2. Tillsätt salt, peppar, tomatpuré och vin. Låt vinet avdunsta och häll på hälften av köttbuljongen, hackad selleri och morot, och koka under lock 30 minuter. Tillsätt resten av köttbuljongen, rör om och koka i ytterligare 1,5 timme.

Gremolata

  1. Hacka en kvist persilja med rivet citronskal, lägg blandningen på kalvläggen, koka på svag värme i fem minuter.

Risotto alla milanese

  1. Smält 50 g smör tillsammans med märg i en kastrull, tillsätt hackad lök och låt löken bli genomskinlig. Tillsätt ris, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt.
  2. Häll i vin och låt koka tills det ångat bort. Tillsätt den varma buljongen lite i taget och rör om hela tiden. Tillsätt salt. När riset är al dente, tillsätt saffran upplöst i lite varm buljong. Rör om riset med resterande smör, riven ost och mjölk.
  3. Lägg en bit kalvlägg i mitten av tallriken och risotto runt.