Ost- och sillgratäng

koket.se
Ost- och sillgratäng
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Ost- och sillgratäng

12 ingredienser

20 m

Klassiska svenska smaker i gratängform! Matjessill varvas med kokt potatis, ägg, örter, pepparrot och gräddfil. Toppa med västerbottensost och gratinera tills gyllene.

logo
Lisa Lemke 2016

Se Lisa Lemke laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 3 ägg, kokta
  • 12 potatisar, kokta
  • 400 g matjessillfilé [2 burkar]
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe gräslök
  • 0,5 rödlök
  • 1 bit färsk pepparrot
  • 2 dl grädde
  • 1 dl gräddfil
  • 2 dl Västerbottensost, riven

Servering

  • knäckebröd
  • somrig sallad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Skiva potatisar och ägg. Strimla sillfiléer. Hacka dill, gräslök och rödlök. Riv pepparrot i grädden och blanda med gräddfil. Krydda med salt och peppar.
  3. Varva potatis, sill, örter, lök och kokt ägg i en ugnsfast form. Slå gräddblandningen över över formen och skaka den försiktigt så grädden rinner ner överallt. Toppa med riven ost och grädda i mitten av ugnen tills gratängen fått fin färg. Servera genast med knäckebröd och en somrig sallad till.