Ostron med fermenterade korianderfrö

Ostron med fermenterade korianderfrö
Foto: @tastebylouise
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Ostron med fermenterade korianderfrö

8 ingredienser

20 min + tid i kyl

"Är du nybörjare med ostron är citrusponzu en hit att börja med. Det blir mycket smak av umami och extra mycket smak av calamansivinäger. Calamansivinäger görs av en liten citrusfrukt som växer i Asien liksom medelhavet. Den är galet god så kommer du över en flaska kan du använda den till mycket - toppa på salladen, smaksätta i drinken, smaka upp såsen, stänka lite fisken, kyckling eller grillade grönsaker." /Louise Johansson

Ingredienser

portioner

Citrusponzu

  • 0,5 dl japansk soja (ljus eller vanlig japansk)
  • 0,5 dl calamansivinäger (eller yuzu)
  • 0,5 dl mirin

Fermenterade korianderfrö

  • 2 dl korianderbär (klara i juli, augusti)
  • 1,5 dl salt
  • 2 dl äppelcidervinäger

Servering

  • 8 ostron
  • 1 fingerlime (hittas i asiatiska eller välsorterade livsmedelsbutiker)

Gör så här

Citrusponzu

  1. Blanda alla ingredienser och häll upp i en droppflaska.

Fermenterade korianderfrö

  1. Lägg korianderbär i en burk med salt och skaka om. Ställ i kylskåp och låt dra i 4 veckor.
  2. Skölj hastigt av saltet, det gör inget om det är lite salt kvar.
  3. Fyll på med vinäger och låt stå i en vecka.

Servering

  1. Öppna ostronen.
  2. Dela fingerlimen på längden och tryck ut limeköttet.
  3. Lägg fingelime och 3-4 korianderfrön på varje ostron.
  4. Toppa med ponzun.

Tips! Fermenteringe fungerar lika bra med exempelvis ramslöksbär, fläderbär och granskott - vilka små bär du än har. Var bara noggrann med om något är fridlyst samt att man får inte plocka från naturreservat.