Ostron med grillad jalapeño, syrad lök och ostronsabayonne

Ostron med grillad jalapeño, syrad lök och ostronsabayonne
Foto: TV4
Danyel Couet KK 2023
Danyel Couet KK 2023

Ostron med grillad jalapeño, syrad lök och ostronsabayonne

9 ingredienser

45 min

Grillade ostron är perfekta nybörjarostron, de öppnar sig själva när de läggs på grillen och blir lätt tillagade. Här toppas de med grillad jalapeño och en fluffig sabayonne. I programmet toppade Danyel dem också med halvfryst, riven hjortfilé.

Ingredienser

portioner
  • 12 ostron (gärna flatostron)
  • 4 jalapeños
  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 dl chardonnayvinäger
  • 2 msk olivolja (gräsig, ej pepprig)

Ostronsabayonne

  • 8 ostron
  • 2 dl rapsolja
  • 1 tsk äggula
  • salt

Gör så här

  1. Grilla jalapeno så att den är riktigt svart runtomkring. Låt svalna och skrapa bort allt svart. Dela den och skrapa bort alla kärnor och mellanväggar. Tärna smått och lägg i en skål.
  2. Finhacka schalottenlöken och blanda med vinägern. Såt stå i ca 10 minuter.
  3. Häll sedan av vinäger och blanda löken med jalapeno. Rör ner olivoljan och smaksätt med salt och svartpeppar.

Ostronsabayonne

  1. Öppna ostronen och lägg i en mixer tillsammans med all vätska från dem. Tillsätt äggulan och mixa ihop till en jämn smet. Häll i oljan i tunn stråle under mixning tills det blir en majonnäs. Späd ev med lite vatten tills konsistensen är som filmjölk. Smaksätt med salt.
  2. Häll upp allt i en sifon och ladda med 2 patroner. Skaka ordentligt och ställ i kyl.

Servering

  1. Öppna alla ostronen och lägg dem på ett fat. Klicka i en tesked jalapeñoröra i botten på varje ostron och lägg sedan ostronet på. Avsluta med ostronsabayonnen.