Krämig ostronsoppa med basilikaolja

koket.se
Ostronsoppa
Frida Ronge
Frida Ronge

Krämig ostronsoppa med basilikaolja

16 ingredienser

20 m

Ostronsoppa är en lyxig och len soppa som tar fram det bästa av havets smaker. Mjuka ostron med vitt vin och grädde blir en rik och delikat upplevelse. Perfekt som en elegant förrätt eller huvudrätt för speciella tillfällen där du vill imponera med något riktigt smakfullt.

Se Frida Ronge laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 3-4 ostron (Stillahavs ostron, stora crassostrea gigas eller 8 normalstora)
  • 2 schalottenlökar
  • ev 1 klyfta vitlök (eller valfri lök)
  • 2 dl vitt vin
  • 0,5 dl sherry (starkvin med lite sötma)
  • 1 l grädde, valfri fetthalt
  • ev vatten
  • smör (att fräsa i)
  • tamarisoja (för färg och smaksättning)
  • majsstärkelse

Servering

  • rapsolja
  • vitlök
  • chilifrukt
  • salt
  • basilika
  • bröd

Gör så här

  1. Öppna ostronen och skär loss köttet. Var noga med att få med så mycket som möjligt av muskeln.
  2. Sila spadet genom en silduk och spara. Kontrollera så att inga skalrester följer med ostronen, skölj dem vid behov.
  3. Fräs hackad lök på medelvärme i smör.
  4. Efter ca 5 minuter tillsätter du ostron, ostronspad, vin och sherry och eventuellt lite vatten. Låt det sedan koka några minuter till.
  5. Mixa slutligen soppan med en stavmixer.
  6. Tillsätt grädde och koka ihop något, smaka av med salt och tamarisoja.
  7. Red av soppan om det behövs med majsstärkelse.

Servering

  1. Mixa rapsolja, vitlök, chili, salt och basilika.
  2. Droppa några droppar av oljan över soppan vid servering.
  3. Servera sedan soppan med en bit bröd.