Imponera på gästerna med oxfilé sous vide med potatisgratäng och tomatsalsa.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Häll rosmarin och timjan i en lite skål och rör ihop med olivolja, salt och peppar. Ta fram oxfilén och gnid in denna med kryddblandningen. Stoppa köttet i en vacuumpåse och vacuumera. Sätt på ugnen och ställ in köttets innertemperatur på 60 grader. Låt köttet stå inne tills det är tillagat, i minst 3 timmar. Stek det sedan i cirka 45 sekunder på varje sida innan servering. Skiva köttet i skivor cirka 1,5 cm och servera.
Potatisgratäng
Skala och tvätta potatisen och skiva i tunna skivor, cirka 0,5 mm. Skala löken och skiva den och dra isär i strimlor.
Ta fram en ugnssäker form och smörj in. Börja med att lägga potatisen i botten sedan lite lök och därefter salt och peppar, upprepa detta tills potatisen och löken är slut.
Ta fram en liten kastrull och häll i pastasåsen samt 5 dl grädde. Skala fyra vitlöksklyftor och pressa i. Rör om och låt sjuda innan du häller detta över potatisen och löken i den ugnssäkra formen. Sätt in i ugnen så långt ner det går och placera sedan en plåt ovanpå. Låt stå i 30 minuter på 225 grader.
Strö över påsen med västerbottenost och ställ sedan in gratängen i ugnen i ytterligare 15 minuter, denna gång utan plåten ovan.
Tomatsalsa
Skölj tomaterna och skär dem i små bitar efter tycke. Skala och hacka löken i små bitar. Finhacka chilin och koriandern och hacka jalapeñon i små bitar. Blanda ihop alla ingredienser i en skål tillsammans med olivolja och vitvinsvinäger. Dela granatäpplet och krama ur kärnorna, lägg dessa i kallt vatten fram till servering.