Oxkind med potatispuré och tryffel

koket.se
Oxkinder med potatispuré och tryffel
Sebastian Gibrand - KK 2019
Sebastian Gibrand - KK 2019

Oxkind med potatispuré och tryffel

21 ingredienser

3 h

Oxkinder med potatispuré och tryffel är en riktig fullträff till såväl fest som nyårsmiddag!

Dryckestips från Alf: Barolo Brunate, 2019. Nr: 93111.

Se Sebastian Gibrand laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Oxkinder

  • 400 g oxkind
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 5 timjankvistar
  • 5 rosmarinkvistar
  • 1 lagerblad
  • 75 cl rött vin
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 morot
  • 1000 g kalvbuljong
  • olja (att steka i)

Potatispuré

  • 750 g potatis Amandine, skalad
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 100 g smör
  • salt

Servering

  • 4 skivor lardo
  • 1 bit pata negra
  • 1 knippe gräslök, fint skuren
  • 30 g tryffel

Gör så här

Oxkinder

  1. Blanda oxkinder med lök, vitlök, örter och rött vin.
  2. Låt marinera i minst 12 timmar.
  3. Lyft upp oxkinderna ur marinaden, spara marinadvätskan.
  4. Salta samt peppra köttet och stek i olja till fin färg.
  5. Tillsätt morötter och marinadvätskan, låt koka ur.
  6. Tillsätt kalvbuljong och sjud i ca 3 timmar tills köttet är mört.
  7. Lyft upp kinderna och låt svalna.
  8. Sila och reducera såsen till ungefär hälften.
  9. Smaka av med salt och eventuellt mer svartpeppar.

Potatispuré

  1. Koka potatisen försiktigt i lättsaltat vatten.
  2. Värm upp mjölk, grädde och smör i en kastrull.
  3. Häll av potatisen när den är mjuk och låt ånga av i kastrullen.
  4. Passera potatisen och tillsätt gräddmjölken till önskad konsistens.
  5. Smaka av med salt

Servering

  1. Lägg lardo över oxkinderna.
  2. Riv över pata negra med ett rivjärn.
  3. Strössla över gräslöken och toppa med riven tryffel.