Partybakelse

Partybakelse
Foto: TV4/Johan Carlén
Carla von hofsten profilbild ny
Carla von hofsten profilbild ny

Partybakelse

18 ingredienser

1 h + tid i frys

"För att lyckas med den här bakelsen så behöver du två silikonformar - en som är 3,5 cm i diameter och en som är ca 6 cm i diameter, samt velvet spray. Velvet spray köps på nätet eller i nördiga mataffärer och är färgat kakaofett. Det smakar ingenting vilket gör det till en perfekt dekor." /Carla Von Hofsten

Ingredienser

portioner

Hjortrongömma

  • 1 gelatinblad
  • 125 g frysta hallon
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Glutenfri mandelbotten

  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl mandelmjöl [180 g]
  • 2 tsk bakpulver

Färskostmousse

  • 2 gelatinblad
  • 50 g citronsaft [0,5 dl]
  • 150 g färskost
  • 90 g florsocker [1,5 dl]
  • 150 g vispgrädde [1,5 dl]

Montering och servering

  • velvet spray
  • ätbara blommor (t.ex. styvmorsviol)

Gör så här

Hjortrongömma

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
  2. Koka upp hjortron, strösocker och vaniljsocker. Låt koka ca 3 minuter.
  3. Ta av kastrullen från värmen. Krama ur och tillsätt gelatinbladen, rör så att de smälter.
  4. Sila av och häll sylten i 9 små silikonformar som är 3,5 cm i diameter.

Glutenfri mandelbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt med elvisp (ca 3-5 minuter).
  3. Smält smöret i en kastrull, ta av från värmen och tillsätt mjölken.
  4. Blanda mandelmjölet med bakpulvret.
  5. Rör ner lite av mjölblandningen och lite av vätskan i taget i äggvispet tills allt är en jämn smet.
  6. Grädda i en liten långpanna klädd med bakplåtspapper i ca 22-30 minuter, eller tills en sticka är torr.
  7. Stansa ut 9 bottnar á 6 cm i diameter.

Färskostmousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
  2. Värm hälften av citronsaften i en liten kastrull och smält ner gelatinet där i. Blanda sedan ner resten av citronsaften.
  3. Vispa färskost med florsocker och vispa sedan ner citronblandningen.
  4. Vispa grädden lös och glansig.
  5. Vänd samman grädden med färskosten.
  6. Fördela moussen i 9 silikonformar à 6 cm i diameter och spara ca 0,5 cm till kanten av formen.
  7. Tryck ner den frusna hjortrongömman med den platta sidan uppåt så att den ligger i kant med översta lagret.
  8. Ställ in formarna i frysen i minst 3 timmar, gärna över natten.
  9. Moussen måste vara helt frysr för att kunna spraymålas med velvet spray.

Montering och servering

  1. Skaka flaskan med velvet spray.
  2. Ställ en genomfrusen moussekupol på något litet (t.ex. ett litet shotglas så att det kommer upp från skärbrädan). Spraya kupolen med velvet spray på ca 30 cm avstånd tills den är helt täckt med färg. Jag rekommenderar att göra detta utomhus eller i diskhon då velvet spray är kakaofett som är lite svårt att diska bort.
  3. Spraymåla alla 9 moussekupoler och lyft sedan försiktigt över varje kupol på en mandelbotten.
  4. Låt bakelserna tina i kylen innan servering.
  5. Garnera med ätbara blommor.