Pasta al forno med grön pasta

koket.se
Pasta al forno med grön pasta
Oskar Montano
Oskar Montano

Pasta al forno med grön pasta

Av: Oskar Montano

Från: Nyhetsmorgon

22 ingredienser

1 h

”Pasta som är tillagad i ugn har alltid varit tillägnad stora tillfällen som fest eller högtider. De tillhör även de mest antika pastarätterna. Pastan rullas till perfekt tjocklek för att bli al dente samtidigt som kanterna blir krispiga – helt underbart.” /Oskar Montano
Här finns receptet på den gröna pastadegen!

Se Oskar Montano laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Fyllning

  • 400 g kalvfärs (nötfärs eller salsiccia)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 200 g champinjoner, finhackade
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 4,5 dl torrt vitt vin
  • 1 dl standardmjölk
  • 100 g smör
  • 100 g vetemjöl
  • 1 msk blandade örter, plockade (t.ex. mejram eller timjan)
  • 5 dl grönsaksbuljong (eller kycklingbuljong)
  • 120 g parmesanost, finriven
  • olivolja
  • salt

Pasta

  • 1 sats pastadeg (grön)

Tomatsås

  • 2 burkar hela konserverade tomater [á 400 g]
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 peperoncini
  • 1 dl färska basilikablad
  • olivolja
  • salt

Montering

  • 150 g fior di latte
  • parmesanost

Gör så här

Fyllning

  1. Täck botten på en panna med olivolja och stek lök och svamp 5–8 minuter tills det är mjukt utan att ha fått färg.
  2. Tillsätt vitlök och färs, stek och salta.
  3. Häll i vinet och låt puttra ca 40 minuter utan lock. De sista 20 minuterna tillsätter du mjölken och låter den koka ner.
  4. Sila sedan av vätska från fyllningen (men spara vätskan). När såsen är klar ska den vara ganska torr.
  5. Smält smöret i en panna. Rör i mjölet och stek 5–10 minuter så att såsen inte smakar mjöl, rör om då och då.
  6. Häll i örter och buljong och sjud 10 minuter under omrörning. När såsen börjar tjockna tar du av den från plattan och blandar den med köttet och vätskan som du silade av.
  7. Häll i parmesan, rör om, salta (fyllningen ska vara en smakbomb) och ställ sen i kylen så att den stelnar.

Tomatsås

  1. Krossa tomaterna med händerna i en bunke.
  2. Häll rejält med olivolja i en stekpanna och fräs vitlök och hel peperoncini.
  3. Tillsätt lite tomater i taget under omrörning och låt puttra 20–30 minuter. Lägg i basilika och salt mot slutet. Smaka av.
  4. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

Pasta

  1. Koka upp en kastrull med välsaltat vatten.
  2. Använd pastamaskin och kavla ut degen till nivå 5. Skär sen ut 15 x 15 cm stora kvadrater. Det är inte jättenoga hur stora pastaarken blir utan vissa kan bli något större, andra något mindre. Ju mer degbitar och kanter som sticker upp, desto fler krispiga bitar.
  3. Doppa pastaarken i kokande vatten max 30 sekunder. Använd tång och lägg dem på en ren kökshandduk för att torka.

Montering

  1. Bred ut ett tunt lager tomatsås i botten av en ugnsform.
  2. När pastan svalnat börjar du montera. Klicka ca 2 msk fyllning (eller så mycket som du får plats med) per ark plus en tärning fior di latte.
  3. Rulla ihop pastan till rullar och lägg tätt i ugnsformen. Gärna så att pastakanterna sticker upp lite eftersom det är gott om de blir krispiga.
  4. Fortsätt rulla cannelloni tills formen är full.
  5. Bred tomatsåsen över cannellonin men undvik pastakanterna.
  6. Dra bitar av fior di latte och lägg över, riv över parmesan.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills rätten är gyllenfärgad och osten precis har smält.