Pasta med nässlor, rökt fläsk och tomat

Pasta med nässlor, rökt fläsk och tomat
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Pasta med nässlor, rökt fläsk och tomat

13 ingredienser

Smakrik pastarätt´på säsongens nässlor med färska tomater, crunchiga valnötter, lagrad ost och varmrökt sidfläsk. Nässlorna kan bytas mot färsk spenat eller mangold.

Ingredienser

portioner
  • 400 g tagliatelle (gärna Ernsts vallmotagliatelle, se tipset)
  • 200 g nässlor (eller färsk spenat)
  • 200 g rökt sidfläsk (varmrökt, gärna alspånsrökt)
  • 1 gul lök (gärna färsk knipplök)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl valnötter
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 250 g körsbärstomater
  • 100 g salladslök, strimlad
  • 50 g lagrad ost (t ex cheddar)
  • svartpeppar
  • salt

Gör så här

  1. Förväll nässlorna i 20-30 sekunder. Ta upp och låt rinna av. Skär fläsket i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs fläsket i olivolja i en panna tills det släppt lite av fettet och blivit lätt knaprigt.
  3. Ta ut lite av fettet ur pannan. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa ytterligare.
  4. Hacka valnötterna grovt. Hacka nässlorna och halvera tomaterna.
  5. Tillsätt nötter, nässlor och tomatpuré i pannan. Vänd runt och låt fräsa. Lägg i tomaterna mot slutet. (spara några till garnering). Smaka av med salt och peppar.
  6. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spara ca 2 dl av kokvattnet.
  7. Blanda den nykokta pastan med "fräset" och lite pastavatten så att rätten blir lite såsig.
  8. Skär osten i tunna skivor och bryt i bitar.
  9. Lägg upp pastan och garnera med ost, salladslök och tomater.

Tips! Här hittar du recept på Ernsts tagliatelle med vallmofrön.