Smakrik pastarätt´på säsongens nässlor med färska tomater, crunchiga valnötter, lagrad ost och varmrökt sidfläsk. Nässlorna kan bytas mot färsk spenat eller mangold.
Ingredienser
400 g tagliatelle (gärna Ernsts vallmotagliatelle, se tipset)
200 g nässlor (eller färsk spenat)
200 g rökt sidfläsk (varmrökt, gärna alspånsrökt)
1 gul lök (gärna färsk knipplök)
2 klyftor vitlök
1 dl valnötter
4 msk tomatpuré
1 dl vatten
250 g körsbärstomater
100 g salladslök, strimlad
50 g lagrad ost (t ex cheddar)
svartpeppar
salt
Gör så här
Förväll nässlorna i 20-30 sekunder. Ta upp och låt rinna av. Skär fläsket i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs fläsket i olivolja i en panna tills det släppt lite av fettet och blivit lätt knaprigt.
Ta ut lite av fettet ur pannan. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa ytterligare.
Hacka valnötterna grovt. Hacka nässlorna och halvera tomaterna.
Tillsätt nötter, nässlor och tomatpuré i pannan. Vänd runt och låt fräsa. Lägg i tomaterna mot slutet. (spara några till garnering). Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spara ca 2 dl av kokvattnet.
Blanda den nykokta pastan med "fräset" och lite pastavatten så att rätten blir lite såsig.
Skär osten i tunna skivor och bryt i bitar.
Lägg upp pastan och garnera med ost, salladslök och tomater.