Vallmopasta

koket.se
Vallmopasta
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Vallmopasta

3 ingredienser

Hemgjord pasta som blir vackert mönstrad och får ett härlig litet krisp och tuggmotstånd av blå vallmofrön.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

  • 6 dl durumvetemjöl
  • 3-3,5 dl vatten
  • 5 msk vallmofrö

Gör så här

  1. Börja med att hälla ut mjölet på en arbetsyta och skapa en fördjupning i mitten. Tillsätt hälften av vattnet och använd fingrarna för att blanda mjölet med vattnet tills det börjar bli en smulig deg. Tillsätt gradvis mer vatten och justera konsistensen tills degen blir mjuk och elastisk.
  2. Tillsätt vallmofröna och knåda degen i ca 10 minuter för att skapa en glutenstruktur som ger pastan det perfekta tuggmotståndet. Strö mjöl på arbetsytan och kavla ut degen tunt, ca 4-5 mm tjock. Strö sedan mjöl på den utkavlade degen. Rulla ihop degen till en “rulltårta” och skär i skivor så att det blir tagliatelle-remsor.
  3. Koka pastan direkt eller låt torka i 24 timmar för senare användning, till exempel på en kvastskaft eller en pastatork.

Tips! Vallmofröna kan ersättas med andra platta frön som till exempel sesamfrön. Även örter som dill eller persilja kan användas och ger fin färg och smak till pastan.