Pasta med portvinstekt svartrot, svamp och vinägerstekt rödlök

Pasta med portvinstekt svartrot, svamp och vinägerstekt rödlök
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Pasta med portvinstekt svartrot, svamp och vinägerstekt rödlök

13 ingredienser

45 min

En smakrik middag med goda och spännande ingredienser som svartrot och portvin. Paul utlovar smaker utöver det vanliga!

Ingredienser

portioner
  • 400 g pasta, t ex fusilli
  • 500 g svartrot, tvättad
  • 2 lagerblad
  • 2 msk smör
  • 2 dl portvin
  • 200 g skogschampinjoner
  • 200 g ostronskivling
  • 2 rödlökar
  • 3 dl havregrädde
  • 3 msk sherryvinäger
  • 1 kruka dragon
  • flingsalt
  • olivolja, till stekning

Gör så här

  1. Koka upp en kastrull med vatten.
  2. Skala svartrötterna och skär i 5 cm långa längder. Lägg i kastrullen tillsammans med lagerblad och salt. Sjud under lock tills de mjuknar.
  3. Häll av vattnet och stek svartrötterna i smör. Häll på portvin och låt steka tills de blir lätt karamelliserade.
  4. Skala rödlöken och skär i tjocka skivor. De lite mindre ändarna hackar du fint.
  5. Skär champinjonerna i skivor och dra isär ostronskivlingen i remsor.
  6. Stek svampen separat i olja tills den fått lite färg. Tillsätt den hackade löken och fräs 2-3 minuter. Häll på havregrädden och låt den koka in.
  7. Hacka hälften av dragonen och tillsätt till svampen. Smaka av med salt.
  8. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och blanda med svampragun.
  9. Stek lökskivorna i lite olja i en stekpanna på bägge sidor. Salta under stekningen.
  10. Skär rödlök i tjocka skivor och råstek dem på hög värme i lite olivolja på båda sidor. Häll på vinäger och låt den koka in.
  11. Häll av pastan och blanda med svampragun.
  12. Servera svamppastan toppad med svartrötter, råstekt vinägerlök och plockade dragonblad.