Pastagratäng à la carbonara

koket.se
Pastagratäng à la carbonara
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Pastagratäng à la carbonara

18 ingredienser

40 m

Servera den populära pastarätten carbonara i gratängform - gott, enkelt och perfekt om du har pastarester.

logo
Lisa Lemke 2016

Se Lisa Lemke laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 400 g pasta penne (eller gnocchi)
  • 200 g kassler
  • 140 g bacon
  • 200 g champinjoner
  • 1 gul lök (stor)
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl grädde
  • 4 äggulor
  • 2-3 dl pecorinoost, riven
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • smör, att steka i

sallad

  • 150 g haricots verts
  • 2 knippen rucolasallad
  • 1 citron, rivet skal från
  • olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Koka pastan al dente.
  2. Tärna kassler, bacon och svamp fint. Hacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs svamp, kassler och bacon tills allt börjar fin färg. Tillsätt löken och låt fräsa en kort stund till, tills löken blivit mjuk.
  3. Blanda pasta med fräset och hackad persilja i en gratängform.
  4. Rör samman grädde, äggulor och hälften av pecorinon. Krydda med salt och rikligt med nymalen svartpeppar. Blanda ner detta i pastablandningen. Toppa med den sista pecorinon och gratinera på ca 225 grader tills gratängen fått fin färg.
  5. Servera genast med en bönsallad som du gör genom att koka haricot verts i saltat vatten tills de är mjuka. Skölj i iskallt vatten så kokningen avstannar, blanda med ruccola, olivolja samt rivet citronskal och smaka av med salt.