Pastagratäng med kantareller och parmesan

POPULÄRT
koket.se
Pastagratäng med kantareller och parmesan
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Pastagratäng med kantareller och parmesan

17 ingredienser

Lyxigt god gratäng med pasta penne, krämig ostsås, kantareller och dill. Kantarellerna går fint att byta mot skogschampinjoner eller shiitakesvamp.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 400 g pasta penne
  • 400 g kantareller
  • 1 gul lök
  • 2 salladslökar, fint skivade
  • 1 knippe färsk dill
  • 25 g smör

Ostsås

  • 50 g smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 100 g parmesanost
  • 100 g lagrad ost, riven

Sallad

  • 0,5 huvudsallad, grovt plockad
  • 1 citron, färskpressad saft
  • 0,5 dl rapsolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka pastan i 4 minuter i välsaltat vatten, häll av och spola kallt. Ställ åt sidan.
  3. Skär kantarellerna i grova bitar. Skala och finhacka löken. Strimla salladslöken. Skär dillen fint.
  4. Stek kantarellerna i rapsolja på hög värme i en stekpanna. När de börjar torka ur i pannan tillsätter du smör och lök. Salta och peppra.
  5. Lägg pastan i en ugnssäker form. Tillsätt den frästa svampen, salladslök och dill. Blanda runt.
  6. Smält smör i kastrull. Vispa ner vetemjöl. Tillsätt grädde och mjölk i omgångar, vispa hela tiden så att såsen blir slät och fin utan att bränna fast.
  7. Vispa ner den lagrade osten och låt den smälta i såsen.
  8. Skeda sås över pastablandningen i formen. Riv över parmesanosten.
  9. Gratinera i ugnen till fin färg, ca 10-15 minuter.
  10. Vänd upp isbergssallad med citronjuice, rapsolja och salt.
  11. Bjud gratängen med salladen.